Izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem ugostio gradonačelnik Nagykanizse u Mađarskoj

Izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem ugostio  gradonačelnik Nagykanizse u Mađarskoj

Dobra prometna povezanost preduvjet je za širenje suradnje, stoga je centralna tema sastanka bila zajednička gradnja mosta Kotoriba-Murakeresztur. Da bi se ispunili brojni uvjeti koji prethode realizaciji,  važna je i politička podrška iz obiju zemalja.

Izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem ugostio je gradonačelnik Nagykanizse u Mađarskoj Laszlo Balogh sa suradnicima, a sastanku su prisustvovali zastupnik u mađarskom parlamentu Peter Zala Cseresnyes te počasni konzul RH u Mađarskoj Atila Kos.

Otvoreno je niz tema zanimljivih objema regijama, među kojima je bilo riječi o nadgradnji suradnje na svim područjima, još snažnijem povezivanju ljudi, te je u tom smislu dogovoreno i potpisivanje povelje o suradnji Međimurske županije i Nagykanizse, grada sa statusom županije.

Drago mi je što je došlo do ovoga sastanka koji je važan korak prema zajedničkom jačanju naših regija velikih potencijala, osobito u turističkom i gospodarskom smislu. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor dodatno nam olakšava oblikovanje modela suradnje“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Dobra prometna povezanost preduvjet je za grananje suradnje, stoga je centralna tema sastanka bila zajednička gradnja mosta Kotoriba-Murakeresztur. Da bi se ispunili brojni uvjeti koji prethode realizaciji,  važna je i politička podrška iz obiju zemalja kako bi se dosegnuo cilj te se dvije zemlje za pet godina povezale i novim mostom na Muri.

Suradnja se nastavlja postavljanjem spomen-ploče u Novom Zrinom početkom svibnja, kao i prijavom u nove prekogranične programe – Interreg koji će biti uskoro raspisani. Nastavlja se i  s projektom isticanja naziva ulica i javnih zgrada na hrvatskom jeziku u područjima u kojima žive Hrvati, te podrška udrugama koje u Mađarskoj okupljaju naše ljude.

Radnom su sastanku nazočili i zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.