Međimurska županija partner 30. jubilarnog Zagorskog gospodarskog zbora

Međimurska županija partner 30. jubilarnog Zagorskog gospodarskog zbora

Međimurska županija partner je ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora, najvažnije gospodarske manifestacije u Krapinsko-zagorskoj županiji, koju zajednički organiziraju zagorska Obrtnička i Gospodarska komora, Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj.

Na ovogodišnjem jubilarnom 30. izdanju tijekom tri dana predstavit će se 157 izlagača iz tri države - Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a nakon dvije pandemijske godine, ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor održava se u punom obimu. Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja te Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelji su manifestacije.

Kako je istaknuo župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija imaju niz zajedničkih vrijednosti, izvozno su orijentirane i imaju jaku industriju te teže kontinuiranom napretku. „Zagorsko gospodarstvo postavljeno je na čvrstim temeljima, naši zagorski gospodarstvenici dugoročno planiraju i u najtežim trenucima ulažu u ljude i nove tehnologije, imaju kvalitetne proizvode i izvoze na europska tržišta.“, kazao je župan Kolar.

Međimurska županija na Zagorskom gospodarskom zboru predstavlja svoje turističke i gospodarske potencijale kroz Obrtničku komoru Međimurske županije i Županijsku komoru Čakovec - Hrvatska gospodarska komora, a jedna od tvrtki koja se predstavlja je tvrtka PRO-M iz Vučetinca. Posjetiteljima su prezentirani domaći međimurski proizvodi, među kojima su nagrađivani vina i med, autohtoni proizvodi poput cekera, a Turistička zajednica Međimurske županije predstavlja turističke sadržaje i bogatu ponudu Međimurja.

Prijateljstvo između naše dvije županije traje već godinama, a vidljivo je u turizmu, enogastronomiji i zajedničkim projektima u prekograničnoj suradnji sa Slovenijom i Mađarskom, a sada proširujemo suradnju i na gospodarstvo. Zajedničke vrijednosti su bogatstvo cijelog hrvatskog sjevera i ako pogledamo brojke, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija čine u površini 3,5 posto Hrvatske, u stanovništvu 5,8 posto, u broju zaposlenih preko 6 posto, u uvozu 4%, a u izvozu, dakle gospodarskoj snazi, 8 posto i to u 2020. godini, koja je bila najneizvjesnija godina do sada. Županije sjevera gospodarska su lokomotiva Hrvatske.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zajedno s pročelnikom UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darkom Radanovićem nazočio otvorenju manifestacije.

Gledajući pokazatelje za 2021. godine možemo biti zadovoljni, jer većina pokazatelja rezultata poslovanja poduzetnika je u porastu, od broja poduzetnika, broja zaposlenih, rasta dobiti, porasta investicija i porasta prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom. Međimurska županija intenzivno izdvaja sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva, ali i u rad poduzetničkih potpornih institucija na području županije koje su u svom djelovanju usmjerene na jačanje konkurentnosti gospodarstva.“, istaknuo je župan Posavec dodavši da je Međimursku županiju Financial Times ove godine proglasio regijom budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi, što je već četvrto priznanje koje je ovaj ugledni časopis uručio najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Također, povukli smo najviše sredstava iz Europske unije po stanovniku, a vodeći smo i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine te po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije.

Međimurska županija među pet je gospodarski najsnažnijih županija u Hrvatskoj, s obzirom na povećanje indeksa gospodarske snage u odnosu na prosjek Hrvatske, a naše obrtnike, poduzetnike i gospodarstvenike koji izvoze u cijelom svijetu, nastojimo pratiti i podržavati kvalitetnom strategijom razvoja.“, zaključio je župan Posavec.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.