U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, obnavlja se Lovrina kupelj

uvodna konferencija Lovrina kupelj

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice veliko je gradilište te se uskoro očekuje njezin potpuno novi izgled. Na današnjoj uvodnoj konferenciji za energetsku obnovu rečeno je da se ovih dana pristupilo i obnovi objekta znanog kao Lovrina kupelj.U tijeku su od ranije i radovi oko energetske obnove cijelog skupa zgrada Bolnice a objktima Termi, Konstantinovog doma, Hidroterapije Terme i Konstantinove kupelji i Minerve. Obnova  Lovrine kupelji zgrade koja je izgrađena daleke 1871. godine ukupne je vrijednostii 8.296.136,25 kn, od čega se 4,1 milijun kuna financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Uvodnoj konferenciji energetske obnove Lovrine kupelji prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ujedno i ministar graditeljstva te prostornog uređenja Predrag Štromar, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin (Reformisti), pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, ravnatelj  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med., ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Željko Bedeković, županijske pročelnice Slađana Miočić i Ljubica Božić, te ravnatelji drugih zdravstvenih ustanova i izvođači radova.

Na početku prisutnima se obratio zamjenik župana Robert Vugrin te naglasio.

-Ovim projektom želi se unaprijediti energetska učinkovitost zgrade Lovrine kupelji koja je kako ste čuli izgrađena prije gotovo 150 godina. Energetska obnova će inače uključivati sanaciju vanjske ovojnice zgrade, uklanjanje postojećeg pokrova od valovitih ploča, zamjenu dotrajale vanjske stolarije, zamjenu postojeće instalacije grijanja, ugradnju nove opreme u postojeću kotlovnicu, , rekonstrukciju sustava ventilacije te rekonstrukciju sustava unutarnje rasvjete korištenjem LED svjetiljaka. Znači, radi se o vrlo opsežnim zahvatima. Ono što je također važno je to da će se provedbom mjera energetske obnove zgrade Lovrine kupelji u kojoj se odvija zdravstvena djelatnost ostvariti i značajne uštede kod potrošnje primarne energije kojima će se zapravo u potpunosti pokriti trošak investicije u predviđenom kreditnom razdoblju. I ovom prilikom želim naglasiti kako svi pacijenti, ali i svi liječnici te svo osoblje zaslužuje ovakvo ulaganje. Ali ne samo oni, nego i građani Varaždinskih Toplica jer će obnova promijeniti i samu vizuru Grada i to me veseli - rekao je Vugrin.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med., zahvalio je zamjeniku župana i svima koji sudjeluju u projektu.

- Vrijedi spomenuti da bruto površina same zgrade iznosi 3.570 m2, od čega je 670 m2 negrijani tavan. Lovrina kupelj je zapravo dislocirani objekt sa 120 kreveta. Moram naglasiti da su svi naši smještajni kapaciteti u projektima energetske obnove. Radilo se i u vrijeme koronakrize, nije bilo odmora i sve je super funkcioniralo. Jako sam zadovoljan i sretan ovim projektom. - rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić, dr.med. 

Zamjenica direktora Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain rekla je da Varaždinska županija prednjači u povlačenju EU fondova te najavila i druge poticaje.

- Danas moram ponoviti ono što sam rekla ovdje i prije dva tjedna .Energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju predstavlja najveći projekt energetske obnove javnih zgrada u Hrvatskoj, i zato pohvaljujem Varaždinsku županiju koja zaista koristi sve mogućnosti koje Fond pruža. Kvalitetni projekti te županijska vlast koja duboko stoji iza njih garancija su realizacije . – rekla je  Alenka Košiša Čičin-Šain.

Pohvale ravnatelju koji je ustrajno radio da bolnica funkcionira unatoč obimnim radovima u obnovi izrazio je pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car,a Potpredsjednik Vlade i ujedno i ministar graditeljstva te prostornog uređenja  Štromar istaknuo je nužnost ulaganja u Varaždinske Toplice i Sjever Hrvatske, jer su kako je rekao ovdje ljudi godinama bili pretihi da bi nešto od države tražil. Ministarstvo snažno podržava razvoj Sjevera, a današnji ukupni projekti i investicije u Varaždinsku županiju iznose oko pola milijuna eura, istaknuo je Štromar.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.