Novom investicijom od 15 milijuna kuna Elka udvostručuje svoje proizvodne kapacitete

Novom investicijom od 15 milijuna kuna Elka udvostručuje svoje proizvodne kapacitete

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je u pogon puštena nova proizvodna linija vrijedna 15 milijuna kuna koja će udvostručiti proizvodne kapacitete tvrtke, jer će se pomoću novog stroja moći proizvoditi i do 35 kilometara vodiča dnevno.

Novi stroj u rad je simbolično pustio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je tom prilikom istaknuo kako nova proizvodna linija modernizira proizvodnju u Elki, kompaniji koja zapošljava 220 radnika, s godišnjim prihodima od čak 450 milijuna kuna. Radi se o, kako je kazao, izrazito izvozno orijentiranoj kompaniji koja izvozi više od 80 posto proizvodnje i koja je ove godine ušla među prvih 10 hrvatskih izvoznika.

"Hrvatski izvoznici su motor razvoja hrvatskoga gospodarstva, ona zdrava kralješnica koja generira rast BDP-a i kvalitetno poslovanje", naglasio je premijer Plenković, dodavši da se radi o svjetlom primjeru hrvatskoga gospodarstva.

Predsjednik Uprave Elke Gordan Miler naveo je da se radi o velikom danu za tvrtku, jer je u rad pušten stroj za izradu vodiča, same jezgre njihovog finalnog proizvoda. Radi se o investiciji od 15 milijuna kuna iz vlastitih sredstava tvrtke i uz pomoć poslovne banke.

Ako je dužina ekvatora 40.000 kilometara, Elka u manje od dvije godine proizvodnje pokrije opseg Zemlje. Odlučili smo ulagati u budućnost i modernizaciju, stoga širimo postojeće kapacitete novim strojem za izradu vodiča. U današnjim uvjetima poslovanja na međunarodnim tržištima možete opstati samo uz stalna ulaganja u tehnologiju i efikasnost. Rezultat ovakve investicije bit će jačanje naše konkurentnosti i tržišne pozicije na svim tržištima na kojima smo prisutni", rekao je Miler.

Brži rast i razvoj industrijske proizvodnje prioritet je hrvatskoga gospodarstva

Elka je najveći proizvođač kabela u regiji, proizvodi od 1927. godine i redovno je među najvećim izvoznicima u zemlji. Potražnja za njihovim proizvodima brzo se oporavlja nakon krize uzrokovane koronavirusom, a istovremeno je zaposlenost ostala maksimalna. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako je Elka pravi primjer žilavosti hrvatskoga gospodarstva i kvalitetnih investicija koje se događaju.

Ovdje smo danas imali prilike čuti riječ produktivnost i to je ono što je prioritet. Ne razgovaramo više samo o konkurentnosti, već o načinima bržeg rasta i razvoja industrijske proizvodnje. To je ujedno odgovor na pitanje daljnjeg smjera našega gospodarstva. Kontinuitet ulaganja i efikasnog korištenja sredstava iz EU fondova na prostor Hrvatske donosi razvoj novih tehnologija kojima posljedično podižemo investicije u istraživanje i razvoj, ali i potičemo ukupni rast izvoza“, istaknuo je ministar Horvat te dodao kako je ovakvim pristupom nakon dugo vremena zaustavljen trend pada industrijske proizvodnje, koja je na razini 2019. godine rasla 0,5 posto.

Zaključio je kako je dobar smjer potvrdila i brojka od 0,4 posto rasta BDP-a u prvom kvartalu, bez obzira što je dio mjeseca ožujka bio neaktivan i što je prošlogodišnji rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio čak 3,9 posto.

Srednjoročni plan je izgradnja nove moderne tvornice u Brckovljanima

Uz novu liniju proizvodnje, Elka ostvaruje šest tona kabela po zaposleniku u jednom mjesecu, te se ukupno proizvede 1.500 tona kabela mjesečno. Novi stroj za izradu vodiča dug je 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, a donosi i značajne uštede, prvenstveno na energiji jer će raditi uz 50 posto manju potrošnju od dosadašnjeg pogona.

Srednjoročni plan tvrtke je i preseljenje u Općinu Brckovljani, istaknuto je na predstavljanju nove investicije, gdje se planira izgradnja nove moderne tvornice.

Dominantno izvozno tržište Elke je EU gdje odlazi 81 posto proizvodnje, dok preostali dio tvrtka izvozi u zemlje regije. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, slovenska elektroprivreda, elektroprivreda u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar.

 

Izvori: Vlada RH/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.