Domovi zdravlja Varaždinske županije uskoro u novome ruhu, gradi se u Lepoglavi, V. Toplicama i N. Marofu

Domovi zdravlja Varaždinske županije uskoro u novome ruhu, gradi se u Lepoglavi, V. Toplicama i N. Marofu

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je uvodna konferencija projekta ''Energetska obnova zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije, u Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama i Lepoglavi, a konferenciji su prisustvovali i župan Radimir Čačić (Reformisti), zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain, zamjenici župana Robert Vugrin (Reformisti) i Tomislav Paljak (Reformisti), savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, županijske vijećnice Vlasta Cindrić i Mira Letić , predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Velimir Sekol, županijski pročelnici te ravnatelji mnogih zdravstvenih ustanova. Zamjenik župana Robert Vugrin izrazio je zadovoljstvo energetskom obnovom.

- Radi se o izuzetno važnom projektu, koji je dio velikog ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu. Radi se o tri segmenta, dakle govorimo o prostoru, opremi i edukaciji ljudi. Županija ulaže jako puno, posljednje dvije godine čak 39 milijuna kuna u primarnu zdravstvenu zaštitu. Želim naglasiti kako smo 2018.godine povukli čak 15 milijuna kuna predviđenih za  specijalizaciju 14 liječnika, i time smo pokrili obiteljsku medicinu, i pedijatriju, ginekologiju i radiologiju.

Nastavili smo  s jednim zahtjevnim projektom Poboljšanjem primarne zdravstvene zaštite , gdje je preko četiri milijuna kuna išlo na infrastrukturne zahvate, a skoro osam milijuna kuna je bila vrijedna oprema koja je raspodijeljena na šezdesetak ambulanti diljem Županije s naglaskom na ruralna područja da se ljudima tamo omogući  najkvalitetnija zdravstvena zaštita i da ne moraju ići u urbana središta te da se time rastereti bolnički sustav. Danas predstavljamo projekt energetske obnove zgrada Doma zdravlja Varaždinske županije, procijenjena vrijednost je 11.3 milijuna kuna, gdje smo kroz  kroz postupak javne nabave postigli uštedu preko 620 tisuća kuna i tu koristimo s jedne strane  50 % bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, a  zahvaljujući Fondu za sufinanciranje koji je pokrio još preko 60 % ostatka, ovdje je financijska komponenta Županije ispod dva milijuna kuna. Uz one prethodne spomenute projekte pričamo o jednoj velikoj investiciji od 39 milijuna kuna, a trošak Županije se sveo na malo više od  dva milijuna kuna. Ovo je najbolje vrijeme za ovakvu vrstu projekata, župan Čačić to prepoznaje. Svi objekti će se poboljšati barem dva energetska razreda, a uštede su od 50 do preko 70% - rekao je Vugrin te dodao kako se  ovdje radi o građevinsko-obrtničkim radovima, elektrotehničkim zahvatima, strojarskim zahvatima, obnovit će se instalacije, vizualno će biti lijepo, a o poboljšanju uvjeta rada samih djelatnika da i ne govorimo – rekao je zamjenik župana.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain čestitala je Županiji na još jednom projektu te je naznačila kako je Varaždinska županija na čelu s županom Čačićem svijetli primjer korištenja EU fondova. Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec je napomenuo kako su objekti izgrađeni 1970. i 1979. godine i da dosad nije bilo značajnijih ulaganja u njih, osim manjih zamjena stolarije ili unutarnjeg uređenja.

- Bit će zadovoljni i djelatnici, jer ćemo im pružiti standard kakav zaslužuju, ali i korisnici zdravstvene zaštite u tim objektima. Zahvaljujem se Županiji na podršci, ovo je zaista veliki projekt, zaista možemo biti zadovoljni- rekao je Podbojec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.