Građani, javite se: Varaždinska županija sufinancira troškove dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Građani, javite se: Varaždinska županija sufinancira troškove dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Varaždinska županija danas, 20. svibnja, objavljuje javni poziv građanima za iskaz interesa za sufinanciranje troškova dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području Varaždinske županije u 2020. godini. S obzirom da je javno najavljeno da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju objaviti javni poziv za sufinanciranje energetske obnove kuća, Županija želi što većem broju građana omogućiti izradu kvalitetne tehničke dokumentacije za prijavu na taj natječaj, i do dodjelom do 5.000 kuna bespovratnih sredstava.

- Fond ima nekoliko stotina milijuna kuna nepotrošenih sredstava, koji uplaćujemo svi mi građani Hrvatske kako bi se tim novcem plaćali projekti kojima se štedi energija te uvode energenti koji su obnovljivi. Odlučeno je da Fond ipak krene s natječajem od 142 milijuna kuna, očekujemo da će poziv objaviti do kraja lipnja, a krajem ljeta će građani podnositi prijave. Od ukupnih sredstava 20 posto će biti za ranjive skupine u riziku od energetskog siromaštva, a preostalih 80 posto je za sve građane koji su vlasnici obiteljskih kuća. Ranjivim skupinama Fond će sufinancirati troškove 100 posto. Svim ostalim građanima će se energetska obnova kuća sufinancirati sa 60 posto, što je značajan novac – rekao je župan Radimir Čačić (Reformisti) na današnjoj konferenciji za novinare.
Iako to nije obveza Varaždinske županije, cilj i želja je građane obavijestiti o mogućnostima sufinanciranja te im pomoći da se pripreme za natječaj Fonda i dobiju 60-postotno sufinanciranje. 

– Obvezu nemamo, ali želimo potaknuti ljude da iskoriste mogućnost jer se radi o značajnom novcu. Primjerice, na prosječnu vrijednost ulaganja od 50.000 kuna, povrat novca iz Fonda je 30.000 kuna. Uz to, Županija u startu pomaže s troškovima izrade potrebne dokumentacije za prijavu – naveo je župan Čačić. 

Varaždinska županija će izradu izvješća o energetskom pregledu i energetski certifikat s detaljnom ponudom opreme i radova sufinancirati s do 2.500 kuna, a do 2.500 kuna će sufinancirati i troškove izrade glavnog projekta za ugradnju sunčanih elektrana.– Dakle, jedan građanin može dobiti do 5.000 kuna za izradu dokumentacije. Prijavu za sufinanciranje građani Varaždinskoj županiji trebaju dostaviti do 30. lipnja, a jedini uvjet za bespovratna sredstva jest da podnesu prijavu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kada se prijave Fondu, isplatit ćemo im sredstva, bez obzira hoće li Fond njihovu prijavu odobriti. To znači da za građane rizika nema, jer čak i ako ne dobiju sufinanciranje od Fonda, Županija im isplaćuje bespovratna sredstva jer je uvjet prijava Fondu. To znači da novac za izradu dokumentacije ne mogu izgubiti – napomenuo je župan.   

Do 30. lipnja 2020. prijaviti se mogu građani iz Varaždinske županije koji imaju svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz zakonitost i vlasništvo obiteljske kuće, prebivalište na toj adresi te, ako su suvlasnici, suglasnost ostalih suvlasnika kuće. Građani sami odabiru energetskog certifikatora s Popisa ovlaštenih certifikatora te projektanta glavnog projekta.  

- Pozivamo sve građane da se prijave i da budu spremni jer će raspoloživi novac Fonda za energetsku obnovu obiteljskih kuća biti brzo potrošen – istaknuo je Čačić. 

Na konferenciji za novinare bili su Darko Levačić i Kristina Ljubek Breški, stručni suradnici iz Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, odnosno Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i europske poslove.

 

 

 

...

[Poruka je odrezana]  Prikaži cijelu poruku

Područje privitaka

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.