Osnovna škola Goričan do ljeta će biti u potpunosti obnovljen

OŠ Goričan

Zahvaljujući energetskoj obnovi vrijednoj 3,4 milijuna kuna, Osnovna škola Goričan do ljeta će biti u potpunosti obnovljena. Unatoč epidemiji koronavirusa koja je usporila našu svakodnevicu, aktivnosti i investicije Međimurske županije nastavile su se i u ovom razdoblju te je župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženkom Novak obišao radove energetske obnove Osnovne škole Goričan koji su u punom zamahu.

Nakon što je prije točno godinu dana otvorena školska sportska dvorana Osnovne škole Goričan vrijedna 13,6 milijuna kuna, škola koju pohađa oko 160 učenika, krenula je i u projekt energetske obnove.  Drugi je to krug energetske obnove škola i sportskih školskih dvorana u Međimurju kojim su, uz Goričan,  obuhvaćene osnovne škole u Hodošanu, Vratišincu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Podturnu i Macincu te Graditeljska škola Čakovec. Do sada je u Međimurju 11 osnovnih i 5 srednjih škola prošlo neki oblik obnove, a sagrađene su 4 školske sportske dvorane.

Međimurska županija je unatoč situaciji nastavila raditi na mnogim projektima, posebice projektima vezanima uz obrazovanje. Uspjeli smo završiti obnovu 5 škola, u velikoj mjeri obnovljen je Dom umirovljenika u Čakovcu te su nastavljeni radovi obnove Starog grada Zrinskih. Pored uštede na energentima koju će omogućiti ova investicija, naši će učenici imati kvalitetnije uvjete za odgoj i obrazovanje. Nastojimo voditi računa da što više javnih sredstava usmjerimo prema našim građanima i gospodarstvu. I ova je investicija određena pomoć našim gospodarstvenicima koji robama i uslugama sudjeluju u realizaciji projekata.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je izgradnjom nove školske sportske dvorane, energetskom obnovom i obnovom krovišta škole koja slijedi, u Osnovnu školu Goričan, njene učenike i djelatnike uloženo više od 18 milijuna kuna.

Projekt energetske obnove škole vrijedan je 3,4 milijuna kuna, od čega će 60% iznosa biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz EU fondova (2.051.041,51 kuna), 23% ukupne vrijednosti projekta sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (785.807,24 kuna), dok će preostala sredstava biti osigurana iz županijskog proračuna. Projekt je predstavio direktor MENEA-e Alen Višnjić koji je pojasnio da će se u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti izvršiti radovi na rekonstrukciji vanjske ovojnice, zamijenit će se kompletna rasvjeta na objektu novim LED svjetiljkama te će se ugraditi novi plinski kondenzacijski zidni kotlovi. Nakon provedbe energetske obnove zgrada škole prelazi iz energetskog razreda D u razred B sa značajno manjom potrošnjom toplinske energije.

Radovi energetske obnove povjereni su tvrtki Gradis d.o.o iz Savske Vesi, čiji je predstavnik Hrvoje Lonjak zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo da će radovi biti izvedeni u zadanom roku od 150 dana. Na velika ulaganja u Osnovnu školu Goričan posebno je ponosan ravnatelj Zlatko Varošanec koji je istaknuo važnost dobre suradnje škole, Općine Goričan i Međimurske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.