Male, ali jako važne škole: počela energetska obnova područnih škola Podevčevo i Gornja Poljana

PALJAK

Još dvije male, ali važne škole u Varaždinskoj županiji će uskoro zablistati: Područna škola Podevčevo i Područna škola Gornja Poljana će biti energetski obnovljene bespovratnim EU novcem i novcem iz županijskog proračuna. Ulaganje će donijeti uštede na energentima i puno bolje uvjete rada za učenike i djelatnike.

Uvodna konferencija EU projekata „Energetska obnova zgrade Područne škole Podevčevo na adresi Podevčevo 87, 42220 Novi Marof“ i „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42223 Varaždinske Toplice“ održana je u četvrtak, 14. svibnja, u Županijskoj palači u Varaždinu.

- Energetskim obnovama školskih objekata štedimo energiju, učenicima osiguravamo bolje uvjete za rad, a uvodimo i korištenje obnovljivih izvora energije, čime ulažemo u budućnost. Područne škole u Podevčevu i Gornjoj Poljani ne pohađa veliki broj učenika, ali svakome od njih želimo osigurati jednake uvjete za obrazovanje, što će zasigurno biti jedan od poticaja da njihove obitelji ostanu živjeti u manjim sredinama. OŠ Novi Marof je najveća škola u županiji i regiji, a PŠ Podevčevo jedna je od četiri područne škole u njihovom sastavu. Izgrađena je 1953. godine i obnova je bila nužna. Slično je i u PŠ Gornjoj Poljani. Radovi na obje školske zgrade se već intenzivno odvijaju i objekti će uskoro zablistati – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. Projekti energetske obnove područnih škola financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Podevčevo na adresi Podevčevo 87, 42220 Novi Marof“ nakon provedenog postupka nabave radova je 1.079.547,58 kuna. Odobreno je 486.750,51 kuna bespovratnih EU sredstava, dok će Varaždinska županija osigurati 375.875,70 kuna, od čega je 216.921,37 kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 892.561,13 kuna. - Ovaj i drugi projekti energetske obnove financiraju se EU sredstvima i sredstvima Županije u omjeru 50 naprema 50 posto, pri čemu je Županija bespovratna sredstva osigurala i iz nacionalnog fonda. Najave o mogućoj štednji naše države na sufinanciranju EU projekata su loše i nelogične, jer se tu ne bi radilo o štednji, nego o suzbijanju ulaganja s obzirom na to da je cjelokupna gospodarska aktivnost u Hrvatskoj 80 posto vezana upravo uz investicije putem EU fondova – istaknuo je Paljak.

PŠ Podevčevo ove školske godine pohađa 15 učenika, a u zadnjih 67 godina jedino ulaganje u tu školu bilo je 2015. godine kada je zamijenjeno svega nekoliko prozora.- Nakon što je prije nekoliko mjeseci završena energetska obnova matične škole vrijedna 7,5 milijuna kuna, sada imamo još jedino veliko ulaganje u školstvo u Novome Marofu. U PŠ Podevčevo će biti uloženo 70.000 kuna po učeniku, što je doista puno ako se usporedi s OŠ Novi Marof u kojoj je ulaganje bilo 16.000 kuna po učenika. To ističem da se vidi važnost i vrijednost politike Varaždinske županije kojom se svakom učeniku u svakom dijelu županije osiguravaju isti uvjeti – istaknuo je ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak. 

Projekt energetske obnove PŠ Podevčevo uključuje postavljanje nove ovojnice zgrade, zamjenu vanjske stolarije, kao i postavljanje fotonaponske elektrane snage 5 kW na kosom krovu za vlastitu potrošnju. Uz to, ugrađena će biti dizalica toplice i novi kondenzacijski uređaj za grijanje i pripremu tople vode. Svi radovi rezultirat će prelaskom zgrade iz energetskog razreda E u razred C.

  Potrošnja primarne energije za grijanje smanjit će se na godišnjoj razini za 93,50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe energetske obnove. Povećat će se udio obnovljivih izvora energije, a emisija CO2 će biti smanjena za 94,30 posto.   

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42223 Varaždinske Toplice“ nakon provedenog postupka nabave radova iznosi 1.735.119,49 kuna, pri čemu je odobreno 732.168,44 kuna bespovratnih EU sredstava. Županija osigurava 1.006.356,75 kuna, od čega je 331.643,85 kuna bespovratnih sredstava nacionalnog Fonda za sufinanciranje. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 1.738.525,19 kuna.

 

PŠ Gornja Poljana, čija matična škola je OŠ Svibovec, ima 30 učenika s kojima rade tri učiteljice, a nastavu polaze djeca iz Grešćevine, Gornje Poljane, Donje Poljane, Rukljevine i Retkovca.

 

- Škola će postati ljepše, sigurnije i energetski učinkovitije mjesto za naše učenike. Općenito škole s malim brojem učenika čine čuda. Svojim idejama, kreativnošću i raznim aktivnostima pokreću sve udruge, cijelo mjesto i čine selo živim. U tom smislu je Područna škola Gornja Poljana prava mala oaza kulturnog i društvenog života zajednice. U suradnji sa seoskim udrugama provode niz aktivnosti, projekata i priredbe kojih ne bi bilo da u selu nema osnovnoškolske ustanove – istaknula je ravnateljica matične OŠ Svibovec Melita Mesarić.

 

Radovi na energetskog obnovi obuhvaćaju povećanje toplinske izolacije vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite poda prema negrijanom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije i ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjenu postojećeg sustava pripreme tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, a ujedno će biti i sanirano krovište.

 

Zahvaljujući svim tim radovima, primarna potrošnja energije bit će smanjena za oko 52 posto, a emisija CO2 za oko 67 posto.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.