Završila energetska obnova OŠ Novi Marof, najveće škole u regiji, a počela obnova Područne škole Drenovec

OŠ novi marof

Osnovna škola Novi Marof, najveća škola u Varaždinskoj županiji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj s više od 900 učenika, u potpunosti je energetski obnovljena. Učenici i djelatnici ne samo da imaju bolje i kvalitetnije uvjete za rad, nego već ostvaruju značajne uštede na energentima koje će godišnje iznositi oko 240.000 kuna.

Istovremeno, traju radovi na energetskoj obnovi zgrade Područne škole Drenovec, čija je matična škola OŠ Svibovec, jedne od najmanjih škola u županiji koju u ovoj školskoj godini pohađa sedmero učenika.

Završna konferencija projekta energetske obnove punog naziva „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Novi Marof na adresi Zagorska 23, Novi Marof“ te uvodna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Drenovec na adresi Drenovec 123, 42223 Varaždinske Toplice“ održane su u četvrtak, 14. studenoga, u Novome Marofu.

Uz župana Radimira Čačića i njegovog zamjenika Tomislava Paljaka te pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka, na konferencijama su bili i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, kao i domaćini, ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak i ravnateljica OŠ Svibovec Melita Mesarić.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove OŠ Novi Marof prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava je 7.429.191,25 kuna, od čega je 4.032.142,37 kuna iz EU fondova. Nakon postupaka javne nabave i izvršenih radova, vrijednost projekta je viša, 7.680.748,44 kune, pri čemu je Varaždinska županija osigurala 3.648.606,07 kuna, od čega je 1.940.568,08 kuna dobiveno iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Riječ je o najvećoj investiciji u obrazovanje u Novome Marofu od 1982. godine kada je izgrađena sada obnovljena školska zgrada.

- Radovi su obavljeni brzo, kvalitetno i u ugovorenim rokovima. Povrat ulaganja imat ćemo već za šest godina s obzirom na to da je Županija izdvojila oko 1,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, a godišnje uštede na energentima iznosit će oko 240.000 kuna. Zgrada OŠ Novi Marof sada ima novu ovojnicu, zamijenjena je stolarija, ugrađena je dizalica topline voda-voda. U velikoj školskoj sportskoj dvorani rekonstruirani su rasvjeta i klima komore, a na kosom krovu dvorane izgrađena je fotonaponska elektrana snage 30 Kw. Proizvedenu električnu energiju OŠ Novi Marof koristit će za vlastitu potrošnju, a višak predavati u elektroenergetski sustav – rekao je župan Radimir Čačić.


Zadovoljstvo je izrazio gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač. – Ovo je veliko ulaganje vrijedno više od sedam milijuna kuna, na čemu zahvaljujemo Varaždinskoj županiji, kao i Europskoj uniji te Ministarstvu na sufinanciranju – rekao je Jenkač.- OŠ Novi Marof ima 911 učenika i 139 zaposlenih, a Županiji zahvaljujem na hrabrosti i odlučnosti da započne ovu investiciju, najveću u zadnjih gotovo 40 godina. Uvjeti rada su neusporedivo bolji i već sada primjećujemo uštede na računima, pa zahvaljujem i u ime učenika, roditelja i cijele zajednice – naveo je ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak.
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove 
Područne škole Drenovec je 742.296,25 kuna, od čega je 410.726,83 kuna ili 55 posto iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 331.569,42 kuna ili 45 posto, od čega 188.591,65 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Radovi obuhvaćaju povećanje toplinske izolacije vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite poda prema negrijanom prostoru te stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije te ugradnju visokočinkovitog sustava grijanja.
- Radovi na Područnoj školi Drenovec trebali bi završiti već za mjesec dana. Riječ je o maloj školi sa sedam učenika, no s tendencijom povećanja broja učenika. Ova ulaganja samo su dio velikog ciklusa ulaganja koje je pokrenula ova županijska vlast. U 2018. smo završili tri škole, među kojima je i Srednja škola Novi Marof, početkom ove godine tri područne škole, Nedeljanec, Lovrečan i Cvetlin, a ovaj i sljedeći mjesec ćemo obilježiti završetak radova u pet škola, dok će početkom 2020. završiti dvije najveće investicije iz ovog ciklusa, energetska obnova Druge gimnazije Varaždin i Srednje škole Ivanec. Potom otvaramo novi val ulaganja, a uz Područnu školu Drenovec, obnova kreće i u područnim školama Prigorec, Kuljevčica, Gačice, Podevčevo, Ladanje Gornje, Nova Ves Petrijanečka i Gornja Poljana, kao i u Srednjoj školi Arboretum Opeka. Doista je riječ o ogromnom broju projekata i drago mi je da su radovi, gotovo bez izuzetka, u okviru procijenjenih vrijednosti, a kvaliteta je primjerena i sve se završava u ugovorenim rokovima – napomenuo je župan Čačić.

 

Ravnateljica OŠ Svibovec Melita Mesarić navela je da je područna škola u Drenovcu mala, ali jako važna za djecu i njihove roditelje.

 

- Zahvaljujem Županiji na podršci koja će rezultirati time da i ovako mala škola zablista u novome ruhu. Drenovec je mjesto koje je izoliranije i u zimskim uvjetima tamo nije jednostavno doći autobusom. Znamo da svaki roditelj čije dijete putuje autobusom strepi kakav će biti povratak kući. Zato je važno da djeca imaju školu u svojemu mjestu i da roditelji znaju da su na sigurnome, a time smanjujemo i samu migraciju roditelja koji ostaju s djecom u malim sredinama. Škola u Drenovcu sada ima sedam učenika, no već sada znamo da će se sljedećih godina upisivati više učenika – rekla je ravnateljica OŠ Svibovec Melita Mesarić.

U obje škole izvođač radova je Sviting d.o.o. Projektom energetske obnove zgrade OŠ Novi Marof se doprinijelo smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje od najmanje 74,58 % godišnje u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove.

Projektom Energetske obnova zgrade PŠ Drenovec će se doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje od najmanje 51,88 % godišnje u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove.

Projekti energetske obnove financirani su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Župan Čačić i gradonačelnik Jenkač su sa suradnicima obišli i Srednju školu Novi Marof, koja je energetski obnovljena još lani, dok su sada gotovi i radovi na vanjskom uređenju školskog prostora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.