Ministar Horvat: Austrijski investitori su dobrodošli, u poduzetničku infrastrukturu investirano 600 milijuna kuna

Ministar Horvat: Austrijski investitori su dobrodošli, u poduzetničku infrastrukturu investirano 600 milijuna kuna

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao se u srijedu s ministricom digitalnih i ekonomskih poslova Republike Austrije Elisabeth Udolf-Strobl, s kojom je razgovarao o zajedničkoj industrijskoj politici, dualnom obrazovanju, digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji te daljnjem jačanju gospodarske suradnje dvije zemlje.

Nakon sastanka ministar Horvat je izjavio da želi dobrodošlicu u Hrvatsku svim austrijskim investitorima, te kako je jedna takva investicija u punoj pripremi - austrijsko-kineski kapital želi investirati na prostor Hrvatske i želi otvoriti industriju prateće zrakoplovne industrije (gradnja tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za zrakoplove u poduzetničkoj zoni Jakovlje tvrtke FACC).

„Hrvatska je spremna za prvu sljedeću novu, veliku investiciju, bez obzira u koju industriju“, kazao je.

Naveo je i kako je u ovoj godini u poduzetničku infrastrukturu investirano gotovo 600 milijuna kuna, gradi se i 50 gospodarskih oaza unutar kojih će se izgraditi sva potrebna infrastruktura za prvu sljedeću investiciju, umanjuju se porezna opterećenja za poduzetnike i pri završetku je izmjena i dopuna novog zakonodavnog okvira kojim se želi potaknuti svaki investitor koji dolazi u Hrvatsku.

Podsjećajući da je početkom tjedna u Hrvatskoj bilo gospodarsko izaslanstvo Njemačke te kako je Austrija najveći investitor u Hrvatsku i četvrti vanjskotrgovinski partner, ministar Horvat poručio je "da je potrebno vratiti povjerenje austrijskih i njemačkih investitora, predstaviti im konkurentno, poticajno okruženje i uvjeriti ih da su njihove investicije štićene kao i u bilo kojoj europskoj zemlji".

„Teme današnjeg sastanka, a to su puna primjena sustava dualnog obrazovanja i uključivanje poduzetnika u stvaranje kvalitetne radne snage, digitalizacija i digitalna transformacija, zajednička industrijska politika i razvoj umjetne inteligencije, zaštita tržišnog natjecanja, novi poticajni okvir za poduzetnike i turizam su prioriteti koje će Hrvatska prezentirati Europi i europskim zemljama u vrijeme predsjedanja Vijećem EU“, rekao je Horvat.

Istaknuo je i važnost europskih fondova koji, kako je kazao, mogu biti i za hrvatske i za austrijske poduzetnike generator novog investicijskog ciklusa te veliki doprinos većem gospodarskom rastu.

Pronaći nove metode i pristupe kako bismo iskoristili sve šanse koje nudi digitalizacija

Ministrica Udolf-Strobl je istaknula važnost suradnje u području industrijske politike, odnosno kako je potrebno ojačati industriju na način da će ona biti važno uporište gospodarstva. „Jedna od važnih tema je i poticanje konkurentnosti odnosno stvaranje konkurentnog ozračja“, kazala je.

"Za obje naše zemlje karakteristično je da su mala i srednja poduzeća oslonac na kojem počiva naše gospodarstvo. Stoga je potrebno naći nova rješenja za našu industriju, moramo pronaći nove metode i pristupe kako bismo iskoristili sve šanse koje nudi digitalizacija", istaknula je Udolf-Strobl.

Na novinarski upit o odlasku radne snage iz Hrvatske, ministar Horvat je rekao da su ekonomske migracije legalne i dio hrvatske realnosti, no kako je cilj Hrvatsku pretvoriti u poželjnu investicijsku destinaciju čime će se otvoriti i kvalitetna radna mjesta i samim time smanjiti odljev ljudi.

Ministrica Udolf-Strobl je kazala da Austriji nedostaje stručna radna snaga, osobito iz područja IT-a te kako to pokušava riješiti kroz prilagodbu obrazovnog sustava potrebama tržišta, ali i privlačenjem radne snage iz drugih zemalja.

Složila se s ministrom Horvatom da su uvijek postojale ekonomske migracije, no ne vidi to kao problem nego kao šansu za upoznavanje druge kulture, novih ljudi te priliku za nova znanja.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.