Ministar Horvat primio njemačkog ministra gospodarstva: „Vrijeme je da vratimo povjerenje njemačkih investitora“

Ministar Horvat primio njemačkog ministra gospodarstva: „Vrijeme je da vratimo povjerenje njemačkih investitora“

U službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi savezni ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier, u pratnji širokog parlamentarnog i gospodarskog izaslanstva. Tom prilikom održan je sastanak u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta s predstavnicima državne vlasti i gospodarskih udruženja, na čelu s ministrom Darkom Horvatom.

„Njemačka je naš najvažniji bilateralni gospodarski partner, o čemu dovoljno govori podatak kako je samo prošle godine ukupna robna razmjena između naših dviju zemalja iznosila oko 5,5 milijardi eura, a iz Njemačke u Hrvatsku ujedno dolazi i najviše turista“, istaknuo je u svom pozdravnom govoru ministar Horvat. Dodao je kako je i u prvih sedam mjeseci ove godine hrvatski izvoz na to tržište porastao za 7 posto, od čega najvažniji proizvodi dolaze iz automobilske industrije, koja je ujedno bila jedna od tema razgovora.

Hrvatska je spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije

„Želimo iskoristiti ovaj susret kako bismo otvorili perspektivu za daljnji rast kroz još jaču bilateralnu suradnju. Jedan od naših ključnih ciljeva pri tome je vratiti povjerenje njemačkih investitora u Hrvatsku i uvjeriti ih da ovdje postoji poticajno investicijsko okruženje, jedan od najkonkurentnijih zakonodavnih okvira u regiji, te brojne komparativne prednosti poput kvalitetne radne snage, vrlo pogodnog geostrateškog položaja, ali i korištenja sredstava iz EU fondova“, rekao je Horvat te izrazio spremnost da se stvore svi nužni preduvjeti kako bi se na prostoru Hrvatske realizirala velika investicija u segmentu autoindustrije.

Ministar Altmaier pozdravio je nastojanja Hrvatske u stvaranju poticajnijeg okvira za privlačenje novih investicija koje, kako je rekao, već pokazuju rezultate koji se vide u velikoj dinamici gospodarskog rasta. „Želimo vam i dalje tako pozitivan razvoj, koji će vam u konačnici omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. U vezi s time, naše su zemlje partneri na projektu putem kojeg je osnovana posebna radna skupina, čiji je rad usmjeren prema pojednostavljenju ili ukidanju brojnih administrativnih barijera i postupaka s kojima se susreću vaši poduzetnici“, napomenuo je Altmaier. Dodao je kako mu je žao što do sada EU nije dala zeleno svjetlo za članstvo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji jer je to ovoj regiji bitno, te da upravo u tome Hrvatska može odigrati važnu ulogu.

Pokrenuta inicijativa za pridruživanje Hrvatske u Europski savez za baterije

S time u vezi, jedna od nezaobilaznih tema bila je i ona vezana uz prioritete predsjedanja Vijećem EU, obzirom da će Hrvatska preuzeti tu ulogu u prvoj polovici 2020. godine, nakon čega vodstvo preuzima upravo Njemačka. „Ovo je sjajna prilika da stvorimo zajedničku platformu koja će omogućiti da se teme koje nametnemo za vrijeme vašeg i našeg predsjedanja razvijaju u kontinuitetu“, naglasio je njemački ministar, koji će uskoro predstaviti i novu industrijsku strategiju kojom Savezna Republika Njemačka želi napraviti novi iskorak prema industriji 4.0.

Ministar Horvat tom je prilikom istaknuo kako će upravo ovo područje, koje podrazumijeva veća ulaganja u nove inovativne tehnologije, biti smjer u kojem će se kretati i Hrvatska. „Mi ćemo do kraja godine predstaviti Nacionalni plan digitalnog gospodarstva, a naša je namjera današnjim sastankom bila izraziti želju za pridruživanjem u Europski savez za baterije, kao inicijativu koju predvodi upravo Njemačka. Drago mi je što smo u tome dobili potporu i samog ministra Altmaiera jer se radi o jednoj od najperspektivnijih industrija u budućnosti, a za koju se na europskoj razini priprema financijska omotnica od gotovo 5 milijardi eura“, zaključio je ministar Horvat.

Također, ministar je ovim putem najavio i skorašnju konferenciju „Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije“, koja će se održati 30. listopada u Zagrebu s ciljem povezivanja tvrtki koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera te prezentiranja svojih inovativnih projekata, proizvoda ili usluga sudjelovanjem na B2B sastancima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.