Festivala vina MoslaVina u Kutini! Moslavina je poznata i po voćarstvu i vinogradarstvu

Festivala vina MoslaVina u Kutini! Moslavina je poznata i po voćarstvu i vinogradarstvu

Vinskom cestom dominira autohtona vinska sorta Škrlet. Festival vina održan je u Kutini 24. i 25. svibnja 2024. Škrlet je prva sorta na kojoj je provedena klonska selekcija iz koje danas imamo vrlo kvalitetan sadni materijal. Na ovom projektu, koji je trajao 15 godina, radili su stru-čnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prvi su cjepovi proizvedeni na vinogradarskom institutu Geisenheim u Njemačkoj. Zanimljivo je da je struka za ovaj pionirski pothvat dala prednost škrletu u jakoj konkurenciji drugih autohtonih sorti poput malvazije, žlahtine, pošipa ili plavca malog

Ovogodišnji dobitnici plaketa i nagrada su : Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Kuća vina Ivan Katunar,Vinarija Fakin i VLado Mikulčić. Šampion izložbe su Vina Glavica.

Manifestaciji su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. održan je u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine i Croatia osiguranja d.d.

Foto:SMŽ

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.