Zamjenica župana Silvija Zagorec otvorila Županijsku izložbu vina; Šampion izložbe vina - vino sauvignon Senka Boršćaka iz Črešnjeva

Zamjenica župana Silvija Zagorec otvorila Županijsku izložbu vina; Šampion  izložbe vina  - vino sauvignon Senka Boršćaka iz Črešnjeva

U petak je na igralištu NK Beretinec svečano otvorena 19. izložba vina "Zlatna kapljica Beretinec 2024.", koja tradicionalno predstavlja i Županijsku izložbu varaždinskog vinogorja. U organizaciju ove manifestacije udružilo se sedam udruga južnog dijela Varaždinske županije: VIV - BER Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet, Varaždinbreg Gornji Kneginec, Mejaši Ljubešćica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

Svečano otvorenje izložbe predvodila je zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec, a uz nju su bili nazočni saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec, savjetnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Lukačić, Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec "VIV-BER", pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Ilija Fijok, tajnik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec "VIV-BER" te mnogi drugi.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je bogatu tradiciju vinogradarstva na području Varaždinske županije te pohvalila kvalitetu vina proizvedenih na malim parcelama. Posebno je čestitala šampionu izložbe, vinaru Senki Boršćaku iz Črešnjeva, čije je vino sauvignon osvojilo ovogodišnju titulu najboljeg vina.

-  Vina se na području Varaždinske županije proizvode se već stoljećima. Ono s čime se vi svakodnevno suočavate je činjenica da imate male parcele. No, te male parcele vam ne predstavljaju prepreke jer vina koji vi proizvodite su zaista kvalitetna i zahvaljujući vama vina s područja Varaždinske županije nalaze se visoko na vinskoj karti Republike Hrvatske. Čestitam šampionu izložbe, kao i svim nagrađenima. Budite ponosni na svoje medalje, no budite još ponosniji  na tradiciju i ljubav koju ugrađujete u svoje vinograde,  i što tu tradiciju, ali i ljubav prema vinogradarstvu prenosite i na mlađe generacije, ali najviše budite ponosni na svaku kapljicu vina jer ona predstavlja vaš trud i vaš rad i zbog toga je to zlatna kapljica – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Načelnik Općine Beretinec, Nikola Žganec, izrazio je zadovoljstvo što je Varaždinska županija prihvatila pokroviteljstvo nad izložbom te pohvalio organizaciju i kvalitetu izloženih vina. Također je istaknuo ponos zbog napretka u kakvoći vina te čestitao svim nagrađenim vinogradarima, posebno Senki Boršćaku na osvojenom priznanju.

 - Ovogodišnja „Zlatna kapljica“ okupila je velik broj vinara i vinogradara, a broj i kvaliteta uzoraka potvrđuju stalan napredak ove djelatnosti. Vinarstvo i vinogradarstvo dijelovi su svakodnevnog života mještana općine Beretinec koji su vrlo uspješni u proizvodnji vina. Kao načelnik Općine iznimno sam ponosan na rad naših članova Udruge te im se ovim putem zahvaljujem na kvalitetnoj i dobro organiziranoj izložbi. Isto tako, drago mi je da je posljednjih godina kakvoća vina u porastu, a upravo to dokazuje i broj pristiglih uzoraka koji je iz godine u godinu sve veći. Prepoznala je to i Varaždinska županija prihvativši pokroviteljstvo nad izložbom i to me veseli. Stoga s ponosom ističem ovu tradiciju i čestitam nagrađenim članovima, a posebice proizvođačima čija su vina označena kao zlatna te šampionu izložbe, Senku Boršćaku, za vino sauvignon - rekao je načelnik Žganec.

Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec "VIV-BER", predstavio je povijest i organizaciju izložbe, naglasivši veliki broj prikupljenih uzoraka vina koji svjedoče o rastućem interesu i kvaliteti vinogradarstva na tom području. Posebno je istaknuo šampiona izložbe, vina Senke Boršćaka, kao i značaj edukacije i kontinuiranog usavršavanja u vinogradarskoj praksi.

Predsjednica Ocjenjivačke komisije, dr. sc. Mirela Osrečak, pohvalila je kvalitetu vina unatoč izazovima koje je prošla vinogradarska godina te istaknula važnost kontinuiranog učenja i razmjene iskustava među vinogradarima. -  Godina je bila prilično problematična i vrlo zahtjevna u vinogradarskom smislu, što znaju svi koji se bave vinogradarstvom i vinarstvom i trebalo je „izvući” da vina na nešto liče. Upravo stoga vam zahvaljujem što ste uspjeli izvući maksimum iz grožđa koje je bilo svakakve kvalitete. Iznenadili ste nas većim brojem vina od prošle godine, ali i njihovom dobrom kvalitetom. Kada se zbroje osvojena zlata i srebra, ispalo je da je to 80 posto vina i time možete biti ponosni jer to znači da su to vina zaista dobre kvalitete i to nije slučajno, to je znanje. Nije slučajno da isti proizvođači svake godine izvuku dobre ocjene, a opet ima i onih čija su vina malo problematična. Takvih je bilo 15 vina koja nisu ocijenjena, ali nemojte se ožalostiti i obeshrabriti da ne šaljete vina na ocjenjivanje, na izložbe, to se svakome može dogoditi. Educirajte se, imate jako dobre udruge koje organiziraju predavanja i kušanja i sve ostalo. Sudjelujte u tome jer to pridonosi znanju i kvaliteti vina – zaključila je predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Mirela Osrečak.

Ova izložba vina, koja se održava već od 2003. godine, okupila je brojne vinare i vinogradare te potvrdila rastući interes i kvalitetu vinogradarstva na području Varaždinske županije. Zlatna kapljica Beretinca još jednom je dokazala svoju važnost u promicanju tradicije i kvalitete vina te u očuvanju bogate vinogradarske baštine.

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.