Hrvatski vinari sve bliže zaštiti naziva „prošek“

Hrvatski vinari sve bliže zaštiti naziva „prošek“

Hrvatski vinari sve su bliže ostvarenju cilja, zaštite naziva prošek, - nakon što su europski Odbor za poljoprivredu i Europski parlament usvojili uredbu o zemljopisnim oznakama. Njome su pobili talijanski argument da se zabrani zaštita proizvoda koji nazivom podsjećaju na druge proizvode - odnosno njihov prosecco. 

Posljednja Sabatina, natjecanje dalmatinskih vinara, kao apsolutnog je pobjednika iznenađujuće iznjedrila - desertno vino.

- Posebna čast i poseban gušt je dobiti tako prestižnu nagradu u konkurenciji vrlo jakih crnih vina, i predikatnih vina, i bijelih vina, kazala je Mandica Erceg, rukovoditeljica proizvodnje u šibenskoj vinariji.

Za to vrijeme traje borba za povratak prošeka! Desertnog vina čiji se naziv gotovo prestao upotrebljavati ulaskom u Europsku uniju.

U ostvarenju tog cilja vinarima je vrata otvorio europski Odbor za poljoprivredu, koji je u prosincu prihvatio uredbu o zemljopisnim oznakama.

- Kojima se određuju uvjeti zaštite proizvoda sličnih imena, stručno kazano - homonima, što je ključna pretpostavka da se zaštiti prošek pod svojim imenom rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

- Može biti dozvoljen uz dva uvjeta. Jedan je da neće biti zablude u identitetu proizvoda na tržištu i da postoji određena tradicija u proizvodnji tog proizvoda, pojasnio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Koju prošek, sigurno, ima! Prvi zapisi o prošeku nekoliko su stoljeća stariji!

- U 16. stoljeću, dok se prosecco pod ovim imenom proizvodi tek odnedavno, kazao je Tonino Picula.

Istu uredbu u veljači je prihvatio i Europski parlament. Ostaje zadnji korak.

- Sada čekamo konačnu odluku Europske komisije, koja je za to zadužena, napomenuo je zastupnik Picula.

A dok čekaju odluku, u vinariji u Jadrtovcu, pokraj Šibenika, iskoristili su mogućnost plasmana prošeka na hrvatskom tržištu i ne obaziru se na talijanske prigovore!

- Nazivom, natpisom dajemo vjetar u leđa našim kolegama i iz udruženja Vina Dalmacije i iz Europskog parlamenta. Da napokon taj proces privedemo kraju, kazao je Juraj Sladić, direktor vinarije u Jadrtovcu.

Pobjeda u vinskom 'ratu' s Talijanima imala bi - višestruko značenje!

- Na svjetskom tržištu, gdje smo već unazad nekoliko godina uspjeli staviti i sortu babić i ostale autohtone sorte na svjetsku vinsku mapu. Tako da, evo, još u toj kockici nedostaje prošek, rekao je direktor vinarije Juraj Sladić.- Mislim da bismo vratili nekakvu staru slavu i da bi, naravno, i količine i prodaja bila mnogo veća nego sad, pojasnila je Mandica Erceg, rukovoditeljica proizvodnje u šibenskoj vinariji.

A odluka o zaštiti naziva prošeka možda bude donesena već do lipnja, prije isteka mandata institucija Europske unije!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.