Pjenušavi doručak uz jazz u vinogradu Pavlomir u Novom Vinodolskom okupio stotinjak gostiju

Pjenušavi doručak uz jazz u vinogradu Pavlomir u Novom Vinodolskom okupio stotinjak gostiju

U subotu, 24. lipnja održan je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.  Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir okupio je stotinjak gostiju koji su imali sreće na vrijeme rezervirati svoje mjesto na ovom jedinstvenom hedonističkom događaju. Ondje su se, u ladanjskom okruženju, uz domaće kvarnerske proizvode na doručku kušala pjenušava vina s jazz pozadinom »Zvonimir Radišić Tria«. Pjenušavi doručak otvorili su organizatori, autorica Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb,  suorganizatorica Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski i domaćin vinar Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir. Najavili su program, u kojemu je, uz kušanje i uživanje bila uklopljena simpatična i »neformalna« radionica sljubljivanja pjenušavih vina i pralina Toš.  Nazočne je pozdravila i direktorica TZ Kvarnera  Irena Perišić Živadinov naglasivši važnost ovakvih događaja u okviru strategije promicanja regije na eno-gastro razini, posebice nakon nedavnog proglašenja Kvarnera europskom regijom gastronomije 2026.

 Svoj gastronomski potencijal pokazali su već na Pjenušavom doručku u vinogradu i mali proizvođači izvornih namirnica koje si svatko od nas može priuštiti – bili su tu sirevi sirane Runolist iz Krasna, naresci Buretić Bregi iz Kastva, slastice Vilma iz Raba, bakarski baškoti,  Krčki presnac, domaće trešnje lokalnog OPG-a, pršut vinarije Pavlomir, bribirski prisnac OPG-a Kršul J., med i medenjaci OPG-a Komadina, čokoladne praline Toš, a u čašama su se sjajili mjehurići udruge  Kvarner Wines: Vinske kuće Pavlomir, OPG-a Ružić i OPG-a Plovanić vina, dok je vinare s Krka predstavio Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines. Gost iznenađenja bio je vinar Jernej Žaren iz Dolenjske Slovenije koji je svojim pjenušavim vinima Albiana pokazao visoku kvalitetu i važnost ove vinske regije u širem okruženju. Razdragane posjetitelje nije omela ni bura – jer, kako su naglasili organizatori - i ona je prepoznatljiv »trenutak« Kvarnera i Novog Vinodolskog. Upravo bura je stvorila posebno ozračje na fotografijama jer sa čašom mjehurića u ruci i vjetrom u kosi, svi su kadrovi bili  - originalni. Posebno zanimljiva (i netipična) je bila radionica sljubljivanja pjenušaca i čokoladnih pralina Toš iz Crikvenice: uz bijele brut pjenušce od sorte žlahtina sljubljene su praline s pistacijem, uz ružičaste pjenušce praline sa šumskim voćem, a uz odležane pjenušce – praline s lješnjakom. Favorit većine bila je – ružičasta kombinacija! Na programu zvanom »En primeur« krčki vinari su predstavili većinom svježe berbe mirnih žlahtina i jedan sansigot, OPG Plovanić ponudio je Belicu 2022 i Sivi pinot 2019 iz amfore, domaćin Pavlomir pohvalio se svojim roséom Ružicom Vinodola, a gost Jernej Žaren izmamio je uzdahe Sauvignonom 2021, odležanim 10 mjeseci na finom talogu. Sauvignon se velikodušno točio svim nazočnim ljubiteljima vina i više puta  - za kraj događanja!

 Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, nije skrivala zadovoljstvo pjenušavim doručkom spomenuvši i važnu obljetnicu organiziranog turizma u Novom: »Jako sam sretna što smo ušli u suorganizaciju ovog predivnog događaja, slavljeničke godine kada Novi Vinodolski slavi nekoliko važnih obljetnica. Osim 145 godina organiziranog turizma, obilježava se i 25 godina vinarstva u Pavlomiru, a upravo tim povodom organiziran je i prvi pjenušavi doručak na Kvarneru, upravo u našoj vinariji Pavlomir. Vinska događanja su već prepoznata i sve popularnija, stoga me veseli da kultura vina raste, a time podižemo i kvalitetu naše destinacije. Vinarija Pavlomir već je veoma prepoznatljiv brend - svaka grupa koja dođe u Novi Vinodolski pita za nju. Najdraže nam je ipak da se gosti uvijek rado vraćaju i u vinariju i u naš prekrasni, mali grad. Zadovoljna sam prvim pjenušavim doručkom i mislim da je ovo početak jedne jako lijepe suradnje i promocije cijelog Kvarnera«.

  Fotografije: Julio Frangen

   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.