Samoborski fašnik događanje za posebno uživanje

fašnik

Samoborski fašnik turistički je brend sjevera Hrvatske koji u veljači i ožujku privuče mnoštvo posjetitelja, ali i karnevalskih skupina iz Hrvatske i susjednih zemalja pa u Slobodnoj Srakinoj republici veselju nema kraja. Tako je bilo i prve ovogodišnje karnevalske subote. Prijepodne ples i maske posvuda! Na središnjoj fašničkoj pozornici ovom su se prigodom predstavili dječji zborovi Limači, Zvončica, Medenjaci i Kikići te Slavuji i Slavujčeki, Akrobatski rock’n’roll Bistra, Dječji vrtić Loptica, Osnovna škola Jasenovac, Plesni klub Barbara, Dugoselske mažoretkinje i Mažoretkinje Unity S.

 

Prvi ovogodišnji izbor za najbolju obiteljsku masku održan je u 13 sati pa tko je zakasnio može maskiran doći u nedjelju, 16. veljače, u 12.30, a priliku za predstavljanje maskirane obitelji dobit će i idućeg vikenda, 22. i 23. veljače, također na glavnoj fašničkoj pozornici s početkom od 13 sati.

Za najmlađe posjetitelje 194. Samoborskog fašnika pripremljen je i niz popratnih aktivnosti na Trgu srakinih mališana u maloj dvorani Galerije Prica i do 16 sati uz igraonice, ekipu ZOO Zagreb, hula hoop učionica, klauna, disco, karaoke i predstavljanje fašničke slikovnice "Maska traži lice".Aktivna je bila i Urbana zona uz grafitere i breakdancere koja se odvijala na Art ledini iza samoborskog kina, a svi su sadržaji za posjetitelje bili su besplatni.

Ljubitelji fine papice, osim u bogatoj štandovskoj i ugostiteljskoj ponudi, poslijepodne mogli su u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor uživati i nešto naučiti u Dječjoj kulinarskoj radionici Chiarin Tanjurić na Trgu fašničkih velikana. Poslijepodne je u Livadićevoj ulici bio otvoren i Tabor mjesnih odbora. Tri samoborska mjesna odbora utaborila su se sve do večernjih sati i prepustila bogatoj ponudi "ića, pića i zabave" za sve. To su bili Mjesni odbor Lug koji je svoj tabor pretvorio u Tabor Sulejmana Veličanstvenog, pa Mjesni odbor Rakov Potok koji je u suradnji s Nogometnim klubom pokazao kako kako rakovi iz tamošnjeg potoka djeluju kao afrodizijak i na njihove sve bolje nogometaše te Mjesni odbor Podvrh i Velika Jazbina koji je bio tradicionalno maskiran, ali i tradicionalan u ponudi  domaćeg jela i pića. 

Istodobno je na središnjoj pozornici zapjevao Šajeta, a potom je oko 250 maškara iz 13 gostujućih fašničkih skupina koje redovito, svake godine, s vremena na vrijeme ili po prvi put posjećuju Slobodnu Fašničku Republiku Samobor u velikoj povorci pristiglo na središnji fašnički trg i predstavilo se na glavnoj pozornici.

To su najprije bile četiri slovenske skupine, Orači KFD-a Podlehnik iz Ptuja, pa Kapelski krampusi iz Kapele te Lučka žlahta i Power ran iz Dobove. Zatim su pristigle hrvatske maškare, Maškori iz Kvitrovca i Domašinca, pa Udruga žena iz Štefanca, Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi, zatim Krvavica iz Makarske, Rio Fiume iz Ključa Brdovečkog, pa dvije skupine iz Biograda na moru, Udruga klinika iz Čakovca te maskirana skupina iz Labina. Svaka je predstavila i svoje pokladne običaje, nastupom prokomentirala aktualni društveni trenutak, a plesom i pjesmom pridonijela vedroj fašničkoj atmosferi.

Prije Tomislava Bralića i Klape Intrade, na pozornici su zaplesale članice IBIS-a - udruge za promicanje plesa - Zuzana – Fridrihica, a za njima na scenu izašli kandidati za ovogodišnju najbolju pojedinačnu masku. Uz klapsku pjesmu trg se prepunio ljudima koji su drugu fašničku večer nastavili provoditi u brojnim samoborskim ugostiteljskim objektima koji će tijekom karnevala svoja vrata otvorenima moći držati sve do 4 sata ujutro.

Foto: Edin Tuzlak

 SAMOBORSKI FAŠNIK

Organizator: Turistička zajednica grada Samobora; suorganizatori: Komunalac, Pučko otvoreno učilište Samobor, Poduzetnički centar Samobor; pokrovitelji: Grad Samobor, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica; Turistička zajednica Zagrebačke županije; medijski pokrovitelji: Večernji list, Radio Samobor, HURIN.

Zlatni sponzor: Erste banka; sponzori: Lidl, Emil Frey auto centar, Nord, Croatia osiguranje, Watch centar, OTP banka, Chromos, ZOO Zagreb, DM, Eurocom, Studio Imago, Samobor quad.

 Sve aktualnosti vezane uz 194. Samoborski fašnik pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.