Neke od siromašnih država Afrike

Neke od siromašnih država Afrike

Koliko god bile siromašne, opet su to zemlje vrijedne turističkih posjeta koji, ipak, u Somaliji zbog oružanih sukoba i Srednjoafričkoj državi zvog oružanih sukoba u predjelu Sahela i blizu glavnog grada, te u Mozambiku na naftom bogatom sjeveru zahtijeva stanoviti oprez. Madagaskar je siguran.

Burundi
Glavni grad: Gitega (najveći je Bujumbura)
Službeni jezici: korundi, francuski, engleski
Burundi je država u istočnoj Africi bez izlaza na more u kojoj oko 80% stanovništva živi ispod granice siromaštva. Graniči s Ruandom na sjeveru, Tanzanijom na istoku i DR Kongom na zapadu.
Osim rijeke Nil, zanimljiva su i dva nacionalna parka: NP Kibira na sjeverozapadu zemlje i NP Rurubu.
U Burundiju je tropska klima s visokim dnevnim temperaturama. Suho doba je od lipnja do kolovoza i u prosincu i siječnju, vlažno od rujna do studenoga, te od veljače do svibnja.
U Burundiji je veliki broj stanovnika zaražen HIV-om, a više od 50% djece pati od kronične pothranjenosti.
Hrvatski državljani mogu ishoditi vizu po dolasku.

Srednjoafrička Republika
Glavni grad: Bangui
Službeni jezici: francuski i sango
Srednjoafrička Republika nalazi se, kao što samo ime kaže, u središnjoj Africi. Bez izlaza je na more, a graniči s Kamerunom, Čadom, Sudanom, Južnim Sudanom, DR Kongom i Republikom Kongo.
Najveći dio zemlje zauzima valovita visoravan (600 do 800 m), a klima je tropska i vlažna, pa većinu države zauzimaju guste šume. Od listopada do ožujka traje sušno razdoblje kada puše harmattan, sjeveroistočnjak iz Sahare.
U Banguiu su posebno zanimljivi muzej Boganda, slavoluk posvećen predsjedniku Bokassi i Marche Centar – glavna tržnica. Četrdesetak kilometara dalje su slapovi rijeke Boali. Iako je rijeka privlačna zaboravite plivanje budući da je puna krokodila. Glavna turistička atrakcija je Nacionalni park Manovo-Gounda st. Floris, no kako se prostire na sjeveroistoku zemlje, području visoke opasnosti, posjete se ne preporučuju. Ali zato postoji Rezervat prirode Dzanga Sangha u kojem je dom za brojne velike sisavce kao što su gorile, slonovi i bizoni.
U gradu Mbaki, na jugozapadu države poznatom po uzgoju kve i obradi drva, žive Pigmeji i narod Lobaye.

Somalija
Glavni grad: Mogadishu
Službeni jezik: somalski.
Somalija, država na rogu Afrike, graniči s Džibutijem, Etiopijom Kenijom. Jedna je od rijetkih država svijeta bez organizirane vlasti.
Somalija ima najdužu obalu u Africi dugu čak 2720 km. Tijekom cijele godine su visoke temperature. Ne postoji sezona kiša i česta su razdoblja suša. Pojavljuju se i sezonski monsuni.
Od turističkih zanimljivosti najprivlačnije su plaže u blizini glavnoga somalijskog grada. Imajte na umu da ženama zakon zabranjuje izlaganje kože tuđim pogledima, pa se pripadnice nježnijeg spola u moru smiju rashladiti samo potpuno odjevene. Mogu će se popeti i na najviši vrh Somalije Mt. Shimbiris s 2450 m/nv. Obale rijeke Jubba okružuje savana i smatra se najbogatijim dijelom zemlje. Ovdje ćete vidjeti od lavova i geparda, preko žirafa do vodenkonja i krokodila.
Za Somaliju je potrebna viza koju građani Hrvatske mogu dobiti na granici.

Demokratska Republika Kongo
Glavni grad: Kinshasa
Službeni jezik: francuski (nacionalni jezici su lingala, kikongo, svahili i tshiluba)
Demokratska Republika Kongo (prijašnjih imena Zaire i Kongo-Kinshasa) nalazi se u središnjoj Africi. Po površini je druga na kontinentu, iza Alžira. Kratkom obalom (37 km) izlazi na Atlantski ocean kod ušća rijeke Kongo, a graniči s Republikom Kongo na sjeverozapadu, Srednjoafričkom Republikom na sjeveru, Južnim Sudanom na sjeveroistoku, Ugandom, Ruandom, Burundijem i Tanzanijom na istoku, Zambijom na jugoistoku, Angolom na jugozapadu, i njenom naftom prebogatom eksklavom Cabindom na zapadu.
Kročiti u pojedine dijelove ove zemlje iznimno je opasno. Ipak, tu možete vidjeti prirodne ljepote kao nigdje drugdje na svijetu. Ova država ima i drugu najveću kišnu šumu na svijetu, a kroz cijelu DR Kongo prolazi ekvator!
Kongoanska divljina je zadivljujuća. Dovoljno je reći da DR Kongo ima šest nacionalnih parkova. Najpoznatiji je Virunga s pripadnicima ugrožene vrste planinskih gorila i vulkan Nyiragongo s lava jezerom za koji mnogi tvrde da je najveće na svijetu.
U blizini Kinshase nalazi se ribarski gradić Kinkole koji nudi pogled u kulturnu povijest ovoga područja. U Kinšasi razgledajte Etnografski i Nacionalni muzej, te grobnicu nekadašnjeg Čudesne slapove Zonga na glavnoj rijeci posjetite uz pratnju lokalnog vodiča, jer je ovaj prostor okružen ekvatorskom šumom. Botaničk vrtovi grada Kisantu poznati su po kolekciji izvornih vrsta afričkog drveća.
Viza je potrebna za ulazak u DR Kongo.

Mozambik
Glavni grad: Maputo
Službeni jezik: portugalski.
Mozambik je smješten na istočno-jugoistočnoj obali Afrike i graniči s Južnoafričkom Republikom, Esvatinijem, Zimbabveom, Zambijom, Malavijem i Tanzanijom. Poznat je po brojnim kiparima i slikarima, ali i glazbi koja spaja note ovoga prostora s portugalskim i arapskim glazbenim elementima.
Zanimljivo je da se polovina Mozambika nalazi ispod 230 m nadmorske visine. S druge strane, najviši planinski lanac na granicama sa Zimbabveom, Zambijom i Malavijem dosiže do 2500 m. Obala Mozambika je vrlo nepravilnog izgleda i obiluje močvarama, a državu dijeli rijeka Zambezi. Plaže su nezagađene i privlačne. Za odmor se ne preporuča sjeverni dio bogat nafton i teroristima. Kišna sezona visokih temperatura traje od studenog do ožujka, a hladna suha sezona traje od svibnja do rujna.
Simbol glvnog grada je glavna zgrada željezničkog kolodvora koju je konstruirao poznati Francuz – Gustave Eiffel, iako nikad nije kročio u ovu zemlju. Katolička crkva Nossa Senhora da Conceicao ponosi se neobičnim izgledom, a valja posjetiti i Nacionalni muzej, te staru tvrđavu. Možete se okupati u čistom moru i sunčati na pješčanim plažama Mozambika. Arhipelag Bazaruto mnogi nazivaju biserom Indijskog oceana. Backpackeri radije biraju plažu gradića Tofo kod Inhambane, kojeg neki nazivaju afričkom Goom.
Ook Ilha de Mozambique (Otok Mozambik) četiri stoljeća portugalske kolonizacije bio je središte ove države pa na njemu razgledajte neobičan je spoj portugalske i afričke arhitekture.
Hrvatske vizu mogu dobiti po dolasku u zračnim lukama Beira, Nampula, Maputo, Pemba, Tete i Vilankulo.

Malavi
Mozambiku.
Glavni grad: Lilongwe (najveći grad je Blantyre sa zračnom lukom Chileka).
Službeni jezik: engleski i chichewa
Malavi je država u južnoj Africi, bez izlaza na more. Graniči na sjeveru s Tanzanijom, na zapadu sa Zambijom te na jugozapadu i istoku s Mozambikom. Izdužen je oko 500 km u smjeru sjever-jug, a velik dio istočne granice čini jezero Malawi. Malavi je siromašna, uglavnom poljoprivredna zemlja. Malavi je željeznicom povezan s lukama Nacala i Beira u
Klima u većem dijelu Malavija je tropska. Kišna sezona traje od studenog do travnja, dok od svibnja do listopada gotovo da nema kiše.
Jezero Malawi pruža pravi afrički doživljaj prirode.
Viza je potrebna za ulazak u Malavi.

Madagaskar
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezici: malgaški i francuski.
Madagaskar je četvrti otok po površini na svijetu odvoje morskim kanalom od jugoistočne Afrike.
Zanimljiv je i stoga što na njemu živi oko 5% svih životinjskih i biljnih vrsta na Zemlji, od kojih su 80% endemi. Na njemu nema opasnih zvijeri mesoždera, nema čovjekolikih majmuna ni otrovnih zmija.
Na Madagaskaru postoje dva godišnja doba: toplo kišno razdoblje od studenog do travnja i hladnije suho razdoblje od svibnja do kolovoza. Istočna je obala najvlažniji dio zemlje i zbog toga je dom otočnih prašuma. Na ovo područje povremeno udaraju razorne tropske oluje i uragani. Središnje visoravni se smatra hladnijima i sušima dok je zapadna obala dom listopadnih šuma čije drveće gubi lišće od lipnja do kolovoza. Na jugozapadu je najsuša
Državljani Hrvatske vizu dobivaju po dolasku na granici.

Sierra Leone
Glavni grad: Freetown
Službeni jezik: engleski
Na 400 km dugoj obali Atlantskog oceanu nalaze se prekrasne uvale dok dio obale pokrivaju močvare i šume mangrova. Glavni grad Freetown je smješten na poluotoku Sierra Leone, koji okružuje treću najveću prirodnu luku na svijetu. Sierra Leone (španjolski Sierra León prema izvornom portugalskom Serra Leoa) znači "planine lavice“ na sjeveru i istoku graniči s Gvinejom, a na jugu s Liberijom. Ova je država najpoznatija je po velikim nalazištima dijamanata.
Klima je tropska, s dva potpuno različita godišnja razdoblja, kišne sezone od svibnja do studenog i suhog razdoblja od prosinca do svibnja, u kojem je prisutan harmatan, hladni i suhi vjetar koji puše iz Sahare, pa noćne temperature spušta i do 16 °C. Prosječna temperatura je 26 °C, a može porasti i do 36 °C.
U Sijeri Leone naći ćete neke od najljepših plaža na svijetu! Turiste bez daha ostavlja poluotok Turners koji se proteže na jugu zemlje – stotinjak kilometara uz Atlantski ocean. Skrivene uvale potražite na otočju Turtle ili otoku Sherbro.
Vrlo je lagano planinarenje na najviši vrh Bintimani 1948 m/nv).
U Freetownu, osim čarobnih plaža, razgledajte Etnografski muzej, kolonijalnu arhitekturu i njegov simbol – monumentalno stablo iz porodice Ceiba koju su posadili nekadašnji robovi prije otprilike tristo godina.
U unutrašnjosti Sijera Leonea razgledajte tipične kućica od blata i suhog bilja, tradicionalne obrte i pokoji lokalni ritual.
Tristotinjak vrsta afričkih ptica, leptiri, čimpanze i patuljaste vodenkonje očekuju vas u Nacionalnom parku Gola.
Viza je potrebna za ulazak u Sierra Leone.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.