Atraktivna Rumunjska vodi turiste kroz bajkovita mjesta - Najnoviji europski program kulturnog turizma lansiran je uz jedinstvenu platformu za promociju

Atraktivna Rumunjska vodi turiste kroz bajkovita mjesta - Najnoviji europski program kulturnog turizma lansiran je uz jedinstvenu platformu za promociju

Od danas, 15. svibnja i domaći i strani turisti mogu otkrivati nove destinacije u Rumunjskoj i to uz pomoć najkompleksnije multimedijalne platforme za promociju kulturnog turizma, Atraktivna Rumunjska. Program obuhvaća 12 tematskih turističkih ruta diljem zemlje, s 275 znamenitosti koje možete posjetiti, a prikazane su na posebnoj multimedijalnoj platformi, te će do 2026. godine biti označene specifičnom cestovnom infrastrukturom.

Dvorci, tvrđave ili kurije, sela s tradicionalnom arhitekturom, utvrđene ili drvene crkve, manastiri uključeni u UNESCO-ovu baštinu, dunavske granice (limimes - op.a.) i provincija Dakija, dio najkompleksnije i najduže granice Rimskog Carstva na teritoriju kontinentalne Europe, zajedno s kulturnim krajolikom delte Dunava ili lokalnom gastronomijom - samo su neke od tema na kojima su razvijeni prvi kulturni turistički itinerari Rumunjske.

Rumunjska ima jednu od najkompleksnijih multikulturalnih i etničkih baština; njezina povijest, arhitektura, tradicije i gastronomija praktički su uvid u zapadnu, istočnu i balkansku kulturu sve spojeno zajedno, a Atraktivna Rumunjska uspijeva istaknuti svaku od njih.

Jedan klik do digitalne knjižnice i pomoći pri putovanju

Kroz multimedijalnu platformu Atraktivna Rumunjska, informacije dolaze do korisnika putem internetske stranice (www.romania-atractiva.ro) i mobilne aplikacije za putovanja, dostupne besplatno za iOS i Android (možete preuzeti ovdje: https://romaniaatractiva.app.link/download).

Za program je razvijena inovativna digitalna knjižnica, dostupna na nekoliko međunarodnih jezika, koja predstavlja detaljnu povijest svake od 275 kulturnih znamenitosti. Platforma, jedinstvena po svom širokom rasponu video sadržaja, fotografija, virtualnih tura, animacija, 3D rekonstrukcija, audio vodiča, tekstova i recenzija korisnika, ima za cilj pružiti informacije o temama postojećih ruta i znamenitostima uključenim u te rute te tako buduće turiste što više približiti iskustvima koja mogu otkriti offline, podržavajući ih u odabiru turističkih destinacija.

Mobilna aplikacija za putovanja, dostupna besplatno za iOS i Android, olakšava pristup ovom sadržaju. Može se koristiti anonimno ili s korisničkim računom koji omogućuje prilagodbu sadržaja temeljenog na preferencijama i objavu recenzija destinacija. Kroz sustav geolokacije korisniku se također prikazuju obližnje znamenitosti. Mobilna aplikacija može se koristiti offline, a spremljeni sadržaj može se prikazati i kada uređaj nema signal.

Najveće blago antike prije otkrića Tutankamonove grobnice

Baštinske lokacije Atraktivne Rumunjske povezuju lokalnu povijest s poviješću svijeta kroz najunikatnija otkrića. Jedno od njih nalazi se u općini Pietroasele. Ovdje turisti mogu saznati priču o Kokoši s zlatnim pilićima, koja se smatra najvećim blagom antike sve do otkrića Tutankamonove grobnice, ili o Rimskom kastelu, jednoj od posljednjih takvih utvrđenih naselja koje su Rimljani napustili kada su napustili Dakiju.

Rodno mjesto Vlada Țepeșa, isto kao i britanske kraljevske obitelji

Početkom na rutama Atraktivne Rumunjske, također ćete otkriti županije Rumunjske na novi način. Mureș je dom srednjovjekovne tvrđave Sighișoara (najveće kontinuirano naseljene srednjovjekovne tvrđave u Europi i UNESCO-ovog spomenika od 1999.), gdje je rođen Vlad Țepeș, kao i dvorca Rhedey u Sângeorgiu de Pădure, rodnog mjesta grofice Rhédey Claudie, jedne od predaka britanske kraljevske obitelji, ili dvorca Teleki, čiji su grofovi bili ne samo članovi carskih dvora nego i strastveni ljubitelji kulture i filozofije, i koji su poznavali Voltairea i J. J. Rousseaua te su osnovali jednu od najimpresivnijih knjižnica u Transilvaniji prije Prvog svjetskog rata.

Dobrogea i delta Dunava kakvu nikad niste zamišljali

Aplikacija Atraktivna Rumunjska također vam pokazuje kako doći do divljih plaža i, malo dalje, do delte Dunava - s tradicionalnim lipovanskim domaćinstvima, dvorcima i grčko-rimskim tvrđavama. Osim toga, aplikacija vam daje savjete gdje možete imati autentično iskustvo uz ribare. Među njima je Chilia Veche - selo u srcu delte Dunava, u prirodnom okruženju zadivljujuće ljepote, daleko od gradske vreve. Divlja priroda i lokalne tradicije spajaju se ovdje kako bi stvorili autentično iskustvo, jedinstvenu priliku da doživite život u još uvijek prirodnom, divljem i čistom okruženju.

Kako se program kulturnog turizma Atraktivna Rumunjska uklapa u europski krajolik?

Razvoj ovih ruta otvara mogućnosti za povezivanje rumunjskih i europskih baštinskih lokacija, s jedne strane, i za obnovu i restauraciju takvih baštinskih lokacija, s druge. Na primjer, ruta rimskih logora povezuje Rumunjsku s europskom obitelji koja slavi rimsku baštinu. U međuvremenu, turistička ruta posvećena tvrđavama ima za cilj obnovu pet tvrđava u Rumunjskoj kako bi ih promovirala zajedno s drugim povijesnim tvrđavama kao dio tura koje privlače turiste iz Rumunjske i drugih zemalja. Tvrđava Sighișoara bit će obnovljena, s radovima na rekonstrukciji njezinih zidova, zajedno s dačanskom tvrđavom Sarmisegetuza, tvrđavom Oradea, tvrđavom Brașov, i plemićkom tvrđavom Colțești.

www.romania-atractiva.ro

NRRP: Sredstva za modernu i reformiranu Rumunjsku!

O ATRAKTIVNOJ RUMUNJSKOJ. Program Atraktivna Rumunjska, u vrijednosti od 36.356.328,86 leja, dio je Komponente 11 - Turizam i kultura, Investicija 1 - Promocija 12 turističkih/kulturnih ruta, Stupa 332 Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NRRP). Program, koordiniran od strane Ministarstva investicija i europskih projekata, ima 211 izravnih korisnika (čuvari kulturnih objekata koje treba posjetiti), a glavni korisnici programa su, počevši od danas, rumunjski i strani turisti. Atraktivna Rumunjska nacionalni je program kulturnog turizma. Program nudi turistima iz Rumunjske i inozemstva putno iskustvo u kojem, uz spektakularne dvorce, kurije ili manastire, otkrivaju autentičnu hranu, kulturna iskustva, tvrđave, ruševine, zidove ili temelje arhitektonskih ili arheoloških lokaliteta koji spajaju elemente multikulturalizma jedinstvenog u Europi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.