Putovanje "Cugom u zeleno Međimurje" - uspješna avantura promocije Međimurja kao destinacije održivog turizma

Putovanje "Cugom u zeleno Međimurje" - uspješna avantura promocije Međimurja kao destinacije održivog turizma

Tijekom vikenda, Međimurska županija, prva certificirana zelena destinacija u Hrvatskoj, organizirala je jedinstveno putovanje pod nazivom "Z cugom v zeleno Međimurje". U okviru ovog događaja, putovanje vlakom od Zagreba do Čakovca postalo je mnogo više od obične vožnje. Naime Turistička zajednica Međimurske županije, pod vodstvom direktora Rudija Grule, transformirala je ovu inače iznimno sporu željezničku rutu u živopisnu avanturu održivog turizma, ispunjenu animacijskim i volonterskim sadržajima, a samo događanje organizirano u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja, okupilo je oko 150 sudionika, uključujući novinarske ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Srbije kao i poznate osobe iz svijeta kazališta i filma te show programa televizije među kojima i glumica Mia Begović i Miss Međimurja 2023. Luna Marija Novak.

Sudionici su se ukrcali na vlak s Glavnog kolodvora u Zagrebu u subotu u 7 sati ujutro. Tijekom dvaipolsatnog putovanja, putnici su uživali u međimurskom doručku, glazbenom programu, te interaktivnim animacijama koje su prezentirale lokalne proizvode i kulturnu baštinu. Žiga Međimurski i njegov animacijski tim osigurali su zabavu i informativne segmente koji su putovanje učinili posebnim. Ideja je bila omogućiti posjetiteljima da dožive održiv način putovanja, te da svojim volontiranjem pomognu očistiti, urediti i očuvati prirodnu i kulturnu baštinu Međimurja.

Po dolasku u Čakovec i Mursko Središće, sudionici su prešli na Hop On Hop Off autobuse, e-busove i bicikle kako bi započeli s volonterskim aktivnostima na različitim lokacijama. Ove aktivnosti bile su osmišljene kako bi promicale održivost i povezanost s lokalnom zajednicom. Volonteri su sudjelovali u uređenju javne taktilne staze, izradi hotela za kukce, postavljanju kućica za ptice, te proljetnim radovima na farmama održive i regenerativne poljoprivrede.

U isto vrijeme, putnici su mogli posjetiti neka od najpoznatijih prirodnih i kulturnih lokacija u Međimurju. Od Centra za posjetitelje "Med dvemi vodami" u Križovcu do eko imanja u Pleškovcu,a svaki dio programa bio je usmjeren na promociju održivih praksi i aktivnog angažmana s lokalnom zajednicom.

Nakon volonterskih aktivnosti, sudionici su se okupili na izletištu Mađerkin breg za zajedničku večeru i opuštanje. Ovdje su imali priliku razmijeniti iskustva i uživati u međimurskim jelima i vinima. Drugi dan programa uključivao je razgledavanje ostalih lokaliteta gdje su se izvodile volonterske aktivnosti, a događaj je zaključen piknikom na izletištu Mlin na Muri u Žabniku.

Povratak prema Zagrebu bio je predviđen za 14:40 s kolodvora Mursko Središće, a sudionici su stigli na Glavni kolodvor u Zagrebu oko 17 sati.  Ova inicijativa pokazala je kako održivi turizam i volontiranje mogu stvoriti vrijedna iskustva koja privlače turiste i podržavaju lokalne zajednice. Rasprodaja turističkih paketa u roku od 48 sati potvrđuje da postoji velik interes za ovakve programe koji povezuju turizam i društvenu odgovornost.

Turistička zajednica Međimurske županije ostvarila je veliki uspjeh ovim događajem, postavljajući Međimurje kao predvodnika u održivom turizmu i društvenom angažmanu. Sigurno je da će se ovaj model koristiti kao inspiracija za buduće turističke projekte u Hrvatskoj i šire.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.