Moj brzinski razgled Pariza

Moj brzinski razgled Pariza

Moj brzinski razgled Pariza. Za početak pogledajte nešto kao svjetionik na filmiću. To je Eiffelov toranj koji je uz gastronomiju i visoku modu jedan od zaštitnih znakova turizma Pariza. Gotovo da je Eiffelov toranj odasvud vidljiv budući da je Pariz građen planski i zgrade su visoke pet ili šest katova, a neboderima je pružena mogućnost daleko od središta grada. A biti pred njim, a ne slikati se u nekoj od najneobičnijih poza bio bi potpuni promašaj. I, da, ne bih se osjećao kao turist.

Izabrao sam hotel na Montmartreu to je sjeverni i ujedno najviši dio Pariza, glavnog grada Francuske, s kojeg se pruža pogled na ostale dijelove grada.

Sačuvao je izgled starog grada Pariza s krivudavim ulicama i starim kućama. Ovdje sam kako bih osjetio turistički dio glavnog grada Gala s umjetnicima, bistroima i odličnim restoranima smještenim tik uz Pigalle, četvrt poznatu po neonski osvijetljenoj crvenoj četvrti i eklektičnom noćnom životu, od kabareta Moulin Rouge iz 19. stoljeća do glamuroznih koktel-barova. Južno od ulice Boulevard de Clichy suvremeni bistroi izmjenjuju se s neoklasicističkim zgradama iz 19. stoljeća zbog kojih je četvrt dobila nadimak Nouvelle Athènes (Nova Atena). Znameniti umjetnički muzeji uključuju Musée National Gustave Moreau i Musée de la Vie Romantique.... Gotovo se neosjetno uđe u svijet putenosti, a na što će podsjetiti i čuveni kabaret Moulin Rouge u koji treba ući već i zbog samog plesa koji je popularizirala profesionalna plesačica Celeste Mogador, izmislivši inačicu can-cana u kome plesačice plešu u redu licem okrenute publici. Poslije je nazvan francuski can-can. A znate li da ga ponekad plešu i muškarci, s djevojkama? Najpoznatiju inačicu glazbe can-cana stvorio je Jacques Offenbach.

(Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=bWuguB4NX4U)

Vrijedi pješice otići do rimokatoličke bazilike Svetog srca na istoimenom brdu jedne od najupečatljivijih pariških znamenitosti, koja će vas osim bajkovite arhitekture zadiviti i predivnim pogledom koji se s njene kupole pruža na ostatak Pariza a građenu punih 39 godina. Kako su cijene suvenira svugdje gotovo podjednake njima se možete i ovdje opskrbiti, kupiti neku sliku domaćih umjetnika ili neku starinu. Prije negoli se spustite stubama ili uspinjačom slušajući vodiče na nizu jezika, odmorite se u nekom od obližnjih kafića u starinskom okruženju..

Iako vrijeme u Parizu brzo prolazi ipak, prošećite poput mene u podne nekom četvrti od kojih svaka ima pješačku ulicu kao neku vrstu tržnice. Vidjet ćete kako Parižani, nakon popijene kavice u nekom bistrou, odlaze u kupovinu namirnica za nedjeljni ručak. Uostalom, čemu žuriti kada je dan za opuštanje, zar ne? Kako sve trgovine rade nedjeljom, mogu birati između obilja poljoprivrednih proizvoda, riba i omiljenih sireva. A neće se trebati ni mučiti oko pečenja kolača budući da ponuda u pekarnicama zadovoljava gotovo svačiji ukus.

Metroom brže do odredišta

Zatim sjednite u metro. Osobno preporučujem liniju do stanice Sant-Lazare i kupovinu u tom dijelu Pariza. A da vam ne bude dosadno potrudit će se glazbenici koji su se u vlak metroa sklonili s kišnih ulica. Izađite na stanici San Lazare pa obiđite istoimeni željeznički kolodvor prepun trgovina poznatih modnih marki, bistroa i svega što putnike prolaznike zanima. Iznenadit će se i zbog velikog broja putnika i užurbanosti kao u Tokiju. Šteta što nadležni s Hrvatskih željeznica našim kolodvorima ne znaju udahnuti život. Uzgred, znate li da je Pariz jedan od najgušće naseljenih gradova u eurozoni, u kojem je smješteno 37 od 500 najunosnijih tvrtki na svijetu, grad koji ostvaruje gotovo 540 milijardi eura godišnje i koji godišnje posjeti 45 milijuna turista?

U legendarnim robnim kućama

A kada ste već tu krenite u kupovinu u dvije najpoznatije robne kuće - Printemps je francuski lanac robnih kuća s fokusom na ljepotu, stil života, modu, modne dodatke i mušku odjeću. Njegova vodeća trgovina, poznata na francuskom kao "le Printemps Haussmann", nalazi se na Boulevard Haussmann u 9. arondismanu Pariza, zajedno s drugim poznatim robnim kućama poput Galeries Lafayette. Iako je nedjelja predvečer neka vas gužva na ulicama ispred tih dviju legendarnih robnih kuća - Galerie Lafayette iz 1893. i Galerie Printemps Hausmann iz 1865. godine ne iznenadi.

Uostalom, prekrasno uređeni izlozi su prejaki mamac da se oduprete nagonu trošenja. Galerie Lafayette je turistički privlačna i zbog velebne staklene kupole, ali je Printemps Hausmann suvremenijeg privlačnijeg izgleda. Biste li vjerovali da u Printempsu, recimo, na jednom katu prodaju samo rublje za muškarce, na jednom samo tenisice i cipele, a slično je i konkurentskoj s time da je jedna zgrada samo za žene, druga za muškarce itd. Printemps odlikuje i najveća parfumerija na svijetu! Obje nude najpoznatije robne marke s pripadajućim cijenama. Naravno, ti nisu jedine robne kuće koje ima gotovo svaka pariška četvrt.

Nakon kupovine neizostavno prošećite do obližnjeg trga Vendôme, kojega krasi čuveni Vendômeov stup u središtu trga koji je podigao Napoleon I. u spomen na bitku kod Austerlitza. Na trgu su danas čuvene trgovine s nakitom milijunskih vrijednosti, satovima i odjećom visoke mode. Gotovo da se ne usudite pogledati u izloge.

Zatim razgledajte Elizejske poljane (fr. Champs Élysées) pariški bulevar, simbol velegradske raskoši u kojem se nalaze ulične kavane, luksuzne trgovine, hoteli, restorani, kazališta, muzeji i raskošne palače. Nalazi se u blizini Elizejske palače (sjedište francuskog predsjednika), a povezuje dva značajna pariška trga: Trg Charlesa de Gaullea (Place Charles de Gaulle-Étoile) i Trg sloge ( Place de la Concorde). Najprestižnija je to i najšira ulica Pariza. Jedna je od najpoznatijih ulica na svijetu.

Zanimljivo je da bulevar Elizejske poljana nije baš prepuna trgovinama, a one koje su tu nose imena vodećih svjetskih marki, zato što gradske vlasti žele održati živost na ulicama, u kinima, gostionicama i slično. Tu je mjesto našao i Renaultov muzej. Vrijedilo ga je posjetiti, a posebno mi je zanimljiv bio model iz 1962. godine namijenjen Žandarmeriji (riječ znači: oružništvo). Podsjetimo se da je Žandarmerija postojala u Kraljevini Jugoslaviji, a danas je, od susjednih država, imaju Italija (nazivaju ih Karabinjeri), Mađarska i Srbija. Žandarmerija je u biti vojna formacija zadužena za obavljanje policijskih zadaća, mogu ponekad obavljati i neke vojne zadaće, a služe i za obavljanje humanitarnih poslova poput traganja i spašavanja.

U svijetu doseljenika

Komentarom na Fejsu potaknut sam da posjetim parišku četvrt Saint-Denis koju naseljavaju uglavnom ne bjelački stanovnici. Koja velika razlika već pogledom na trgovine odjećom. Kao da sam u Turskoj, Indiji ili Egiptu. Druge boje i krojevi, ali itekako privlačno.
Ipak tu treba doći zbog gotičke bazilike u kojoj su pokopani neki francuski kraljevi i biskupi.
Treba danju prošetati kroz četvrt Saint-Denis s time da je lako doći metroom br. 13 do zadnje stanice, a zatim se prošetati ili voziti nekoliko stanica prvo suvremenim tramvajem koji vozi po jednoj tračnici (kao u Medellinu, npr.), a zatim neobičnim, jer podsjeća na vagon vlaka, koji vozi po dvije tračnice. Ne brinite, zvuči komplicirao, ali se zaista brzo stiže. I, da, noću nemojte ići u ovu četvrt budući da i danju turisti doživljavaju ljubopitljive poglede!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.