Uzbekistan - Samarkand, biser Puta svile

Uzbekistan - Samarkand, biser Puta svile

Neka odredišta izazivaju nedoumice od pitanja gdje se nalaze i jesu li sigurna. Tako je bilo i s Uzbekistanom kroz koji je nekada prolazio Put svile, a Samarkand svakako zauzima prvo mjesto po ljepoti. Iza njega je Buhara.

Uzbekistan je jedna od država u Srednjoj Aziji nastalih raspadom Sovjetskog Saveza (SSSR-a), a graniči s Kazahstanom, Turkmenistanom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Afganistanom. Odmah ću dodati kako je riječ o potpuno sigurnoj državi u kojoj će vas iznenaditi vožnja vlakom doslovno 300 km na sat između glavnog grada Taškenta i Samarkanda. Već po dolasku u Samarkand, grad, utemeljen 700. godine prije naše ere, vidio sam mnoge žene srednjih godina i starije kako se osmjehuju i pokazuju sve zlatne zube za koje su godinama radile i štedjeli da bi ih pokazale. I ne bojte se zamoliti da se slikate s njima. Slika će bliještati!

Čudesan Registan

Samarkand je čuven po prekrasnom dijelu zvanom Registan na kojem se nalazi niz medresa i džamija s tirkiznim kupolama. Registan znači „grad od pijeska” budući da tlo nekada bilo prekriveno pijeskom. Pa ipak je u blizini azijska pustinja! Naići ćete na mnogobrojne obrtničke radionice i uživati gledajući rad majstora, a i neizostavno kupiti neku uspomenu. Svila je privlačna, ali meni osobno najljepši je bio savršeno izrađen i ukrašen metalni vrč visok svega četiri centimetra. (Možda ne bih trebao upotrijebiti riječ savršen budući da je u islamskom svijetu samo Allah savršen. Tako ćete kupiti neki perzijski sag s malom neprimjetnom greškom jer - ne smije biti savršen!).

Predlažem da s razgledavanjem krenete od opservatorija Ulugbek, muzeja posvećenom postignućima i radu znanstvenika prošlih naraštaja, zatim prošećete krivudavom ulicom Shahi-Zinda s ukrašenim mauzolejima, zatim Bibi-Khanumovom džamijom, a onda oduševljeno uživate u Shah-i-Zinda, nekropoli s nizom grobnica, koja je mjesto hodočašća budući da se smatra da su tu pokopani i ostaci Muhammedovih rođaka.

“Tko otvori moju grobnicu, na svijet će pustiti osvajača stoput goreg od mene”

Iz ovog je grada vladao mongolski vladar Timur Lenk (1336. - 1405. god.), osnivač Timuridskog Carstva. U nemilosrdnim osvajanjima Srednje Azije, Sirije, Mezopotamije, Anatolije, a došao je čak do Delhija u Indiji, njegova je vojska iza sebe ostavljala pustoš. Uzduž putova ostavljao je lubanje pobijenih naslagane u piramide, a na području Afganistana dao je izgraditi toranj s naslaganim i još živim zacementiranim zarobljenicima. S druge strane Samarkand, više je od 2.500  godina stari grad,čiju ljepotu zahvaljujemo upravo Timuru Lenku.

I jedna zanimljivost: Njegov grob su 1941. godine pronašli sovjetski istraživači na čelu s Mihajlom G. Gerasimovom ne mareći na Timurovu kletvu: “Tko otvori moju grobnicu, na svijet će pustiti osvajača stoput goreg od mene”. Tri dana nakon otvaranja grobnice nacistička Njemačka je napala SSSR.

Prorokov grob koji se produžuje 

U svojim osvajanjima nikako nije uspio osvojiti grad za koji se tvrdilo da ga čuva prorok Danijel (Daniar Hodža) jer je u njemu pokopano njegovo tijelo. Na kraju je oko 1400. godine uspio u osvajanju i naredio da se u Samarkand prenese čitav grob sa zemljom kako se ne bi oskvrnulo tijelo budući da to islam ne dozvoljava za razliku od kršćana koji raskomadaju tijelo sveca.

Njegov grob je dugačak punih 18 metara upravo zato što je tijelo doneseno sa zemljom. Nikada nije otvaran, a legenda tvrdi da se produžuje milimetar svake godine. Podsjećam kako je Danijel starozavjetni prorok koji je živio negdje od 623. do 539. pr. naše ere i bio savjetnik babilonskom vladaru Nabukodonosoru II.

Čudesan ljekoviti izvor

Uz sve to su vezane i druge dogodovštine poput ljekovitog izvora (priznajem, kada sam se umoran umio odjednom sam postao nevjerojatno svjež). Prijateljeve noge su u noći prilikom spavanja izgrizli neki kukci i koža ga je svrbjela. Nakon što ih je navlažio istom vodom naočigled su nestale rane i svrab!
U blizini raste drvo pistacija koje se osušilo. Posvetio ga je ruski patrijarh i opet je ozelenilo. Navodno za sve postoje dokazi. Lijepo je čitati, a najbolje i najpametnije je otputovati u prelijepi Uzbekistan i doživjeti ogromnu radost u životu!

 

 

 

 

Osim nekropola neizostavno treba posjetiti Bibi-Khanym džamiju - jednu od najvećih i najljepših toga doba, a sagrađenu prije Timurove smrti.

Bazar Siab, smješten u starom gradu, u neposrednoj blizini nekih od najboljih Samarkandovih znamenitosti, prepun je ujutro. Ali užurbanost i zabava ne bi vas trebalo obeshrabriti da ne potrajete vrijeme zbog gužve začinjenih mirisa, kao i planine proizvoda, suhog voća i orašastih plodova. Jednom kada vam trbuh počne zavijati, naježite prvi okus domaćeg uzbekistanskog ne. Tandoor, pšenični pljesnivi kruh, non je dio uzbekistanske kuhinje, a svaki grad ima svoju verziju. Na Siab Bazaaru naći ćete neke tradicionalne Samarkandske: prekrasno okrugle, zlatne, ukrašene sjemenkama Nigela i u središtu dive. Preskočite one s prskanjem svijetle boje - one bi se trebali jesti kako bi proslavile zaruke para. Ako vam jutro ne smeta slana hrana, pobrinite se i za pljeskavicu luka - drugu vrstu ukusnih jela s hljebom koja bi vas neko vrijeme trebala zadovoljiti. Radit ćete malo šetnje, tako da nemojte jeftino davati sredstva za održavanje.

Dvominutna šetnja južno odvest će vas od natkrivenog trga do kolosalne džamije Bibi-Khanym, čiji mozaik i pločice jarko obojene kupole nisu ništa impresivno. Za džamiju, koju je navodno sagradila supruga cara Timura dok je bio u kampanji u Indiji, kaže se da je u nekom trenutku povijesti bila najveća u cijelom islamskom svijetu, u koju je smješteno 10.000 štovatelja. Jedan od mnogih primjera veličanstva Samarkanda kao carskog grada pod Timurom, Bibi-Khanym može se obići za manje od 3 USD.

Desetminutna šetnja sjeveroistočno odvest će vas od Bibi-Khanyma do nekropole Shah-i-Zinda. Ne pratite Google Karte da biste stigli tamo jer će vas dvostruko obilaziti autocestom. Umjesto toga, pomoću bijelog mosta pređite prometnu dionicu ceste.

Iako su to uglavnom sve grobnice, Shah-i-Zindha je nevjerojatno šarena. Legenda kaže da sadrži grobnicu Kusam-ibn-Abbasa, rođaka proroka Muhameda, koji je islam donio u regiju. Kao takvo, mjesto nije samo turistička atrakcija, već i mjesto hodočašća, zato poštujte štovatelje. Članovi obitelji i prijatelji cara Timura i njegovog unuka Ulugbeka također su ovdje sahranjeni. Zbog važnih ostataka u kojima žive, upravo je svaka grobnica u nekropoli zamršeno uređena. Oči vam neće moći pratiti sve nevjerojatne radove na pločicama, ali pokušajte - ovo je islamska arhitektura u najboljem redu i nećete htjeti propustiti ništa od toga. Cijena ulaznice je manja od 2 USD.

Samarkand, Uzbekistan

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.