Valamar objavio rezultate za prvih šest mjeseci poslovanja

Valamar objavio rezultate za prvih šest mjeseci poslovanja

Valamar je uspješno otvorio sezonu 2023. godine, što potvrđuju i rezultati poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine u kojima je ostvaren rast noćenja i prihoda od 17% u odnosu na isti period prošle godine. Pod utjecajem inflacije operativni troškovi u prvih šest mjeseci rasli su za 21,2% u odnosu na prošlu godinu što je negativno utjecalo na operativnu dobit.

Najbolje rezultate u prvoj polovici 2023. godine i dalje bilježe premium hoteli i kampovi, što potvrđuje da su ulaganja u turističku ponudu visoke dodane vrijednosti značajni za daljnji razvoj turizma. Najveća ulaganja u portfelj pod upravljanjem Valamara ove godine realizirana su u tri hotela u Dubrovniku, te obiteljski zabavni centar Maro World. Nakon trogodišnje pauze, ponovno je pokrenut i Projekt PINEA koji predviđa izgradnju Pinea Valamar Collection Resorta, luksuznog cjelogodišnjeg ljetovališta s pet zvjezdica u zoni Pical u Poreču. Investicije za ovu sezonu u hotele, ljetovališta i kampove vrijedne 58 milijuna eura uspješno su realizirane, a planiraju se i investicije Valamar grupe za 2023./2024. godinu na razini od 66,2 milijuna eura.

Kao najbolji poslodavac u turizmu, Valamar je i ove godine nastavio s ulaganjima u podizanje primanja i razvoj djelatnika, pa tako ulaže dodatnih 20 milijuna eura u primanja radnika čiji broj ove sezone doseže 8.000.

U Valamaru je i poseban fokus na projektima održivog i društveno odgovornog poslovanja. S ciljem postizanja ugljične neutralnosti do 2025., nastavljaju se ulaganja u dekarbonizaciju Valamara što podrazumijeva nabavu 100% električne energije iz obnovljivih izvora kao i povećanje udjela električne energije iz vlastitih solarnih elektrana s trenutnih 6% na 15% do 2025. godine. Zahvaljujući suradnji s velikim brojem domaćih dobavljača i OPG-ova, Valamar ima izrazito visok udio lokalne hrane i pića od čak 78%, a znatna ulaganja u sustave biokompostiranja omogućila su kvalitetnije upravljanje otpadom, te je dosad kompostirano dodatnih 80 tona biootpada, sve s ciljem smanjenja ugljičnog otiska i zaštite klime.

Valamar je pokrenuo i suradnju s WWF Adriom s ciljem povećanja održivosti u segmentu nabave proizvoda iz ribarstva te zaštiti Jadranskog mora i očuvanja bioraznolikosti i ovo je prva takva suradnja u hotelskom sektoru u Hrvatskoj. Krajem svibnja pokrenut je društveno odgovoran projekt „Valamar brine za marende fine“ kojim će Valamar osigurati zdrave marende za dvije istarske osnovne škole tijekom cijele iduće školske godine i riješiti izazove s kojima se osnovne škole i roditelji školaraca suočavaju pri organizaciji zdravih obroka za učenike. Valamaru je ove godine dodijeljeno priznanje Nacionalne nagrade za okoliš 2023 GreenPrix za utjecaj na zajednicu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.