Hrvatski kampovi ostvaruju visoka očekivanja: Ulaganja u kvalitetu donose uspjeh cijelom sektoru

Hrvatski kampovi ostvaruju visoka očekivanja: Ulaganja u kvalitetu donose uspjeh cijelom sektoru

Hrvatski kamping sektor, s 833 kampova prihvatnog kapaciteta većeg od 255 tisuća gostiju koji ostvaruje čak 24% svih noćenja turista u RH, u dosadašnjoj je sezoni ostvario odlične rezultate. Od početka godine do kraja lipnja u kampingu je u broju noćenja ostvaren rast od 7% u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine, odnosno čak 22% u odnosu na 2019. godinu.  Sadašnje stanje rezervacija daje razloga za optimizam za preostali dio godine te očekujemo da će usprkos značajnom povećanju troškova poslovanja, rast prihoda nadmašiti fizičke pokazatelje – dolaske i noćenja. U razdoblju do kraja 6 mjeseca najviše je gostiju došlo iz Njemačke, s ostvarenih 2,25 milijuna noćenja i  porastom u odnosu na prethodnu godinu od čak 6%, Slijede gosti iz Slovenije s rastom od +4%, Austrije s +6%, Poljske s rastom od 25% i gosti iz Nizozemske s rastom od +13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tijekom proteklih desetak godina hrvatski kamping sektor etablirao se kao jedan od najkvalitetnijih u Europi koji konstantno inovira, ulaže u kvalitetu i prilagođava se potrebama modernih gostiju. I ove su godine nastavljene velike investicije u sadržaje te povećanje kvalitete smještajnih objekata kao i u zeleno I održivo poslovanje.  Na taj se način dodatno učvršćuje visoka kvaliteta, a već sada čak 44% od ukupnog „broja kreveta“ nalazi se u kampovima s 4 zvjezdice a konstantno raste i udio kapaciteta u 5 zvjezdica. Hrvatsku su kampovi, po ocjeni njemačkog ADAC-a, ispred svih na Mediteranu, a ukupno smo u Europi na drugom mjestu, odmah iza Nizozemske.  

Brojne investicije dočekuju kampiste diljem Jadrana ove sezone

Kamping goste Hrvatske dočekale su i ove sezone brojne novosti, a među njima i jedna od najvećih greenfield investicija u kampove u proteklih desetak godina, odnosno Aminessov Avalona Camping Resort, koji će svoje prve goste dočekati nakon kolovoškog vrhunca sezone. Ovaj kamp na otoku Pagu bit će prvi takav objekt s pet zvjezdica na otoku, ali ujedno i prvi u Hrvatskoj koji će gostima nuditi kamp-parcele s privatnim bazenima.

Također u zadarskoj regiji, jedan od najnagrađivanijih kampova u Hrvatskoj, Zaton Holiday Resort, pripremio je dvoetažni kompleks na 4 000 m² koji će postati novi centar zabave. Uključivat će i inovativni znanstveni park, gdje će se najmlađi moći zabavljati uz zagonetne eksperimente.

Istarski su kampovi, u kojima se ostvaruje 50% kamping noćenja cijele zemlje, također pripremili zanimljive novosti. U pulskom kampu Arena Stoja završena je sveobuhvatna investicija u smještajne objekte, nove prostrane mobilne kućice, novi restoran i bar, recepciju te hortikulturno uređenje kampa te park za pse. Grupacija Arena nastavila je investirati i u svoj glamping objekt Arena One 99, u koji su postavljeni novi luksuzni glamping šator s hot-tubovima.

Još je jedna novost iz glamping segmenta u Istri i novootvoreni obiteljski objekt Floria Glamping Garden, nedaleko od Labina. 

Rovinjska Maistra investicijama je povisila kvalitetu svojih kampova Valkanela i Amarin, dok su zahvaljujući većim ulaganjima njihova čak dva kampa, Polari i Porto Sole, povisili kategorizaciju s tri na četiri zvjezdice.

Povišenom kvalitetom ponude mogu se pohvaliti i Valamarov kamp Istra Premium Camping Resort koji od ove godine u ponudi ima ekskluzivni Sunset Garden Premium Village s 18 premium vila s privatnim bazenom i uključenim polupansionom, ali i kampovi Bijela Uvala te Park Umag, porečke Plave Lagune, koji su investirali u smještajne kapacitete poput luksuznih kamp-parcela s vlastitim tušem, grillom i pergolom.

“U proteklih nekoliko godina pogođenih pandemijom i energetskom krizom gosti su se uvelike okrenuli kampingu kao preferiranom godišnjem odmoru. Također, kamping je još uvijek ostao vezan uz kontekst auto putovanja, pa su kampovi diljem Europe na jednom općem valu popularnosti. Hrvatska se zbog svoje kvalitete smještaja i atraktivnih prirodnih pozicija smjestila u sam vrh europske ponude. Investicije kojima stalno podižemo kvalitetu jamac su da ćemo na tom vrhu I ostati jer gosti prije svega nagrađuju kvalitetu, stalne inovacije i unapređenje usluge”, poručio je direktor Kamping udruženja Hrvatske, Adriano Palman.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.