Valamar u 2022. uložio 13 milijuna eura u destinacije i društveni učinak

Valamar u 2022. uložio 13 milijuna eura u destinacije i društveni učinak

Vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj, Valamar, u integriranom izvješću  predstavila je postignuća u području održivog poslovanja u 2022. godini. Valamar je u prošloj godini uložio 13 milijuna eura u destinacije i društveni učinak, odnosno u projekte koji izravno doprinose boljitku destinacija i kvaliteti života lokalnih zajednica u kojima kompanija posluje. Poseban fokus je na ulaganjima u edukacije zaposlenika i stipendiranje učenika, investicijama u turističku infrastrukturu poput šetnica, biciklističkih staza, igrališta i plaža, različitim kulturnim i sportskim destinacijskim događanjima te društveno odgovornim inicijativama, kao i projektima usmjerenih zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

U 2022. godini je iz fotonaponskih elektrana koje su postavljene u Valamar hotelima i ljetovalištima proizvedeno 6% ukupnih potreba za električnom energijom. Emisije stakleničkih plinova smanjene su za 67% od 2015. godine, dok kroz nastavak ulaganja u dekarbonizaciju Valamar namjerava postići ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu do 2025. godine. Ove godine Valamar je po prvi puta je izvijestio i o indirektnim emisijama ugljičnog otiska u dobavnom lancu. U narednom razdoblju Valamar će se usmjeriti na održive dobavljače s ciljem smanjenja emisija u opsegu 3.

U 2022. godini 47% otpada u Valamaru se odvojilo i sortiralo za ponovnu uporabu, dok je dodatnih 80 tona biootpada kompostirano. Valamar je nastavio brinuti o preko 80.000 stabala te je posađeno 3.100 novih. Također je zadržan izrazito visok udio lokalne hrane i pića od čak 78% kroz produbljenu suradnju s brojnim domaćim dobavljačima i OPG-ovima.

Valamar je u 2022. godini pokrenuo proces usklađivanja plaća u turizmu prema europskim standardima te pokrenuo programe „Flexi posao“ i „Živi destinaciju“. Cilj je ovih programa ostvariti što bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, ponuditi kvalitetan smještaj i prehranu sezonskim zaposlenicima koji dolaze raditi iz drugih mjesta te omogućiti djelatnicima korištenje destinacijskih zabavnih sadržaja. Valamar posebno ističe visoki udio od čak 87% domaćih djelatnika u 2022. godini te razne inicijative usmjerene daljnjem unaprjeđenju uvjeta rada i benefita za svoje zaposlenike zbog kojih je već niz godina proglašen top poslodavcem u turizmu.

U 2022. godini predstavljeno je i prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj, Valamar Amicor Green Resort na otoku Hvaru. Ovaj  obiteljski resort izgrađen je u skladu s načelima održivog razvoja te je dizajniran uz poštovanje prema prirodi i tradiciji uz očuvanje lokalne flore, korištenje lokalnih namirnica i obnovljivih materijala, 100% zelene energije te uz smanjenje ugljičnog otiska. Velika većina hotela, ljetovališta i kamping ljetovališta u Valamarovom portfelju, kao i 15 plaža nosioci su eko certifikata što znači da primjenjuju najviše standarde kvalitete i upravljanja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.