Gastronomija Raba - Rapska torta, slastica prvi put pripremljena 1177., za jednog papu, a mi vam donosimo priču i recept

Gastronomija Raba - Rapska torta, slastica prvi put pripremljena 1177., za jednog papu, a mi vam donosimo priču i recept

O izvrsnoj gastronomiji otoka Raba danas, mogli bismo pisati potanko danima, jer ovaj je otok, uvjerili smo se, i izvan glavne turističke sezone prava gastronomska riznica. Okusima su nas turističke novinare ovom prigodom raspametili kuhari Konobe Rab i restorana Labirint, ali kruna doživljaja bila je jedna slastica - Rapska torta koja je dobrim marketinškim pristupom postala jedan od hrvatskih jestivih suvenira koji se osim na Rabu može nabaviti i izvan otoka. No, da biste doživjeli svu ljepotu njezinog okusa poželjno je ipak doći na otok i u Kući rapske torte doživjeti sam čin njezine pripreme pa da vam okusni pupoljci polude od ugode i njezine svježine. 

 Rapska torta, poznata i kao torta od badema, tradicionalna je slastica koji je prema najčešćoj verziji priče, napravljena u 12. stoljeću točnije 1177.  kada je papa Aleksandar III praćen s deset galija odlučio potražiti sklonište u Rabu da bi izbjegao brodolom u oluji. Kako bi iskazale poštovanje, čast i zahvalnost papi, časne sestre benediktinke pripremile su mu rapsku tortu na hostiji, pa je i recept, iako bez mjera, sačuvan u benediktinskom samostanu na otoku Rabu. Sastojaka je nekoliko - brašno, šećer, bademi, jaja, sok od naranče i limuna i maraskino, odnosno liker od ruža u originalu.

Ovaj bogat kolač obavezan je na stolu svake obitelji koja drži do tradicije u vrijeme blagdana i slavlja životnih trenutaka. Sam proces izrade bio je prilično zahtjevan. Nekad su se bademi mljeli ručno, ali i danas je to ipak veliki posao iako i jednostavan na kraju ako ranije razvaljate tijesto poput onoga za tjesteninu te ga izrežete na spiralu nalik na završetak papinskog štapa. Zatim još izrežete trakice koje služe za oblaganje nadjeva i formirate ih kao „ukrasne valove“ ali potrebno vam je i nešto vještine za nabiranje tijesta među prstima.

Donosimo priču i recept: Tortu u Kući rapske torte priprema Ružica Ribarić. Pogledajte VIDEO.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.