Premijer Andrej Plenković: Sjajni rezultati turističke sezone, u Istri ostvareno pet milijuna dolazaka

Premijer Andrej Plenković: Sjajni rezultati turističke sezone, u Istri ostvareno pet milijuna dolazaka

Sudjelujući na konferenciji Glasa Istre u Rovinju, 10. studenoga, premijer Plenković istaknuo je da je razina ostvarenih dolazaka i noćenja u ovoj godini praktički ista s onom 2019., a što se tiče prihoda od turizma izrazio je nadu da će se točnima pokazati procjene Hrvatske narodne banke. To znači da je hrvatski turizam, nakon velike kriza Covida-19 u kojoj je država snažno stala uz gospodarstvo i radnike, brzo premostio sve poteškoće i sada ostvaruje odlične rezultate koji pridonose ukupnim gospodarskim pokazateljima, dodao je. Što se tiče rezultata turističke sezone u Istri, premijer ih je ocijenio sjajnima istaknuvši da se u toj hrvatskoj regiji ostvaruje četvrtina dolazaka, a ove ih je godine bilo pet milijuna. Tome uvelike doprinosi članstvo u Schengenskom prostoru i europodručju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u posjetu Istarskoj županiji. Tijekom boravka u Istri, posjetio je tvrtku BAT Adria, sudjelovao na otvorenju konferencije u organizaciji Glasa Istre o redefiniranju istarskog turizma, održao sastanak s predstavnicima turističkog sektora, a navečer je sudjelovao i na dodjeli godišnjih turističkih nagrada. Posjet je započeo u Kanfanaru, gdje se zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem sastao s predstavnicima Uprave BAT Adria te nazočio BAT-ovom predstavljanju nove proizvodne linije za bezduhanske grijane proizvode. Izrazili su zadovoljstvo svime što British American Tobacco čini na doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva.

Izvrsna suradnja Vlade i BAT grupe

"Iznimno je zadovoljstvo što smo danas imali prilike vidjeti novu proizvodnu liniju BAT grupe i čestitati predsjedniku uprave Zvonku Kolobari na svemu što se ovdje događa i na doprinosu hrvatskom gospodarstvu odnosno na otvaranju novih radnih mjesta", kazao je ministar Filipović po završetku sastanka. 
Podsjetio je kako je u tvornicu u Kanfanaru zadnje tri godine investirano 80 milijuna eura, zaposleno 150 novih radnika te se planira zaposliti još pedeset. Istaknuo je da je BAT-ova tvornica u Kanfanaru jedna od najmodernijih u cijeloj BAT grupi i ogledni primjer drugima kako treba uspostaviti proizvodnja duhanskih proizvoda. Naglasio je izvrsnu suradnju između Vlade i BAT grupe. 
"Oni su ovdje ostali jer je Vlada pružila podršku i stvorila povoljan investicijski okvir koji se može vidjeti ne samo ovdje nego i u drugim dijelovima Hrvatske, gdje stalno imamo kvalitetne investicije i kreiranje nove vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo", ustvrdio je Filipović.  Potom je premijer Plenković sudjelovao na otvorenju konferencije Glasa Istre „Green Istria 2030. - Redefiniranje istarskog turizma“.  U svom govoru tom prigodom čestitao je djelatnicima u turizmu na sjajnim rezultatima u ovoj turističkoj sezoni.  
Istaknuo je da je razina ostvarenih dolazaka i noćenja u ovoj godini praktički ista s onom 2019., a što se tiče prihoda izrazio je nadu da će se točnima pokazati procjene Hrvatske narodne banke.
 
Snažan oporavak turizma nakon krize Covida-19
 

To znači da je hrvatski turizam, nakon velike kriza Covida-19 u kojoj je država snažno stala uz gospodarstvo i radnike, brzo premostio sve poteškoće i sada ostvaruje odlične rezultate koji pridonose ukupnim gospodarskim pokazateljima.  
"Strategijom održivoga turizma, Nacionalnom razvojnom strategijom te novim Zakonom o turizmu postavili smo novi okvir koji će omogućiti upravo ono što smo željeli, a to je zajednička suradnja države i jedinica lokalne i područne samouprave, upravljanje destinacijom i održivost", poručio je premijer Plenković.  
Što se tiče rezultata turističke sezone u Istri, premijer ih je ocijenio sjajnima istaknuvši da se u toj hrvatskoj regiji ostvaruje četvrtina dolazaka, a ove ih je godine bilo pet milijuna. 
Tome uvelike doprinosi i članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru, dodao je, istaknuvši kako je to, uz članstvo u europodručju tako veliko postignuće za Hrvatsku koje će se, tek se vremenom, valorizirati na pravi način. 
U tom je kontekstu naveo i članstvo Hrvatske u Europskom stabilizacijskom mehanizmu, koje će zemlju bitno osnažiti za sve eventualne buduće krize, a naveo je i kako je u proteklih nekoliko godina kreditni rejting Hrvatske podignut za čak četiri stupnja.
 
Prema indeksu održivosti Hrvatska na 12 mjestu od 190 zemalja
 
Sa dva stupnja ispod investicijskog kreditnog rejtinga, na investicijski kreditni rejting sa stabilnim izgledima, što znači da je Hrvatska korak do onoga gdje nikada nije bila - a to je da uz ime hrvatske države u pogledu kreditnog rejtinga stoji slovo A, naglasio je premijer Plenković.  
Uz to, kazao je premijer Plenković govoreći dalje o gospodarskim i financijskim postignućima, ovo je godina u kojoj su hrvatskim građanima prvi puta ponuđene državne obveznice i trezorske zapise.  
"To znači da smo poslali poruku povjerenja u državne financije", poručio je istaknuvši da država točno u pravom trenutku na tržište stavlja pravi financijski proizvod.  
Budući da je tema ove konferencije "zelena Istra", premijer je kazao nekoliko riječi i o zelenoj tranziciji i održivosti.  
Naveo je da je prema indeksu održivosti Hrvatska od 190 država na 12 mjestu, što znači da se provode reforme koje su usklađene s globalnim i europskim kretanjima, pazi na proces klimatskih promjena, na energetsku tranziciju ulaganjima u obnovljive izvore energije. PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.