Slunj u mreži najboljih turističkih sela svijeta - nagrada svim stanovnicima koji su nakon devastacije u domovinskom ratu ponovno izgradili Slunj

Slunj u mreži najboljih turističkih sela svijeta - nagrada svim stanovnicima koji su nakon devastacije u domovinskom ratu ponovno izgradili Slunj

Budući da je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u Samarkandu, Uzbekistan, u mrežu najboljih turističkih sela uvrstila i Slunj/ Rastoke kao turistički novinari i članovi Svjetskog udruženja turističkih novinara FIJET u ponedjeljak, 30. listopada, bili smo gosti tamošnje Turističke Zajednice i Grada Slunja na predstavljanju javnosti ove iznimne nagrade koja je mali Slunj/ Rastoke zauvijek upisala među jedinstvene destinacije na turističkoj karti svijeta, destinacije koje suvremeni nomadi - turisti svakako trebaju posjetiti. A da je to uistinu tako svjedočili su i brojni posjetitelji, mahom Azijati koji su tog dana boravili u Rastokama, pa unatoč tome što je sezona na izmaku kroz dan ih se još uvijek okupi 500-tinjak, a u sezoni Rastoke razgleda više od tisuću posjetitelja dnevno.
Domaćini su nas dočekali u novom Centru za posjetitelje, a potom smo u društvu gradonačelnice Grada Slunja, direktorice TZ Slunj i predstavnika JU "Natura viva", prošetali oko naselja Rastoke, zaštićenim kulturnim dobrom RH, i upoznali se sa značajnim krajobrazom rijeke Slunjčice i projektima Grada Slunja s koje je vidljiva sva ljepota Rastoka. Bio je prelijep jesenski dan, a mi smo šečući upoznali ljepote krajobraza, prelijepih slapova Slunjčice koji su od davnina pridonosili boljem životu tamošnjih stanovnika pokrečući mlinice koje su mljele žito i bile presudne za kruh svagdašnji. Na uzvisini ponad Rastoka nalazi se i ruševna utvrda u kojoj je u Napoleonsko vrijeme bilo spremište žita.

Rastoke su nastale na sedrenim naslagama riječice Slunjčice koja je napravila jezerca i slapove, pa Rastoke nazivaju i malim Plitvičkim jezerima, a upravo ti slapovi bili su presudni za naseljavanje nekadašnjega poljoprivrednog stanovništva koje je energiju vode koristilo za pokretanja mlinica, a često i pranje rublja. Danas su Rastoke turističko mjesto, a malobrojni stanovnici uglavnom se bave turizmom, od nekada brojnih mlinova u uporabi ih je ostalo svega nekoliko i glavna su atrakcija Rastoka jer još melju različite vrste žitarica i turistima nude brašno i proju - beskvasni kruh od više žitarica. Slunjčica se ulijeva u rijeku Koranu koja teče kanjonom uz slapove, a koja također na svojim obalama nudi bezbroj atrakcija, a prije svega fantastična mjesta za kupanje i ribolov. Dvije rijeke obiluju ribljim fondom i bioraznolikošču jer ribe se prilagođavaju temperaturi vode, pa nekih vrsta nema u Korani, a nekih u Slunjčici koja je i do desetak stupnjeva hladnija od Korane. Turistima je Slunj zanimljiv cijele godine i zbog staza za bicikiranje, adrenalinske sportove, kuturna i sportska događanja, a najpoznatiji je po ljubaznosti svojih građana.

Zbog svega toga Ministarstvo turizma prema riječima državnog tajnika Tončija Glavine odlučilo je upravo Slunj kandidirati za titulu najboljeg turističkog sela u 2023. što bi mu trebalo pomoći da se vine u još ozbiljnije turističke vode. Konferencija za novinare u povodu dodjele priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) Gradu Slunju, za jednu od najboljih destinacija ruralnog turizma u svijetu, održana je u kongresnoj dvorani Hotel Mirjana & Rastoke u Slunju.
Na konferenciji su, uz državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tončija Glavinu, nazočili i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdinin, gradonačelnica Grada Slunja, Mirjana Puškarić, direktor regionalne turističke zajednice, Željko Fanjak i direktorica lokalne turističke zajednice, Jasmina Mrkonja, a sinergija kojom su nastupili čini se da Slunju donosi nove prilike i mogućnosti turističkog i ooćenito gospodarskog razvoja. U medijskom dijelu bili su zastupljeni HIA.com.hr, Hrvatski radio, Tina Eterovic - Cubrilo, predsjednica FIJET-a Hrvatska, Meridijani i Večernji list. 

O dodjeli

Za početak treba nešto više reći o značaju i vrijednosti ove nagrade i tko je može zaslužiti. UNWTO ovim vrednovanjem odaje priznanje selima koja su vodeća u njegovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija i koja su iskoristila turizam kao katalizator za lokalni razvoj i dobrobit zajednice.
Inicijativa UNWTO-a za najbolja turistička sela pokrenuta je 2021. kao dio UNWTO-ovog programa „Turizam za ruralni razvoj“. U 2023. godini prijavljeno je 260 sela, odabrana su 54 sela iz svih regija svijeta. Dodatnih 20 sela odabrano je u Programu nadogradnje UNWTO. Ocjenjivanje se provodi prema ključnim područjima: Kulturni i prirodni resursi, Promicanje i očuvanje kulturnih resursa, Ekonomska održivost, Društvena održivost, Održivost okoliša, Razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti, Upravljanje i prioritizacija turizma, Infrastruktura i povezanost, Zdravlje, sigurnost.
-Mreža najboljih turističkih sela čini zapravo prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi te učenje, kao i za doprinose stručnjaka te partnera iz javnog i privatnog sektora koji se bave promicanjem turizma kao pokretača ruralnog razvoja - ističu iz UNWTO-a.

S novih 74 sela ta je mreža povećana na 190, a osim Slunja među 54 najbolja za 2023. su još primjerice Al Sela iz Jordana, Barrancas u Čileu, Cantavieja u Španjolskoj, Dongbaek u Republici Koreji, Ericeira u Portugalu, Jalpa de Canovas u Meksiku, Lerici u Italiji, Morcote u Švicarskoj, Schladming u Austriji, Şirince u Turskoj, Tokaj u Mađarskoj, Zhagana u Kini i druga.

Priznanje svjetske razine nagrada svim stanovnicima koji su nakon devastacije u domovinskom ratu ponovno izgradili Slunj

Gradonačelnica Slunja ističe da je to ne samo priznanje za izvrsnost nego i nagrada svim stanovnicima - Obradovala nas je "velika vijest" koja je i puno više od nagrade za turizam, ljepotu i raskoš grada te kulturna i prirodna bogatstva.
To je i priznanje za izvrsnost u području održivog i društveno odgovornog poslovanja u svim aspektima, a koji se u konačnici ponajviše očituju u sektoru turizma grada Slunja. Dijelimo ovu nagradu na 4.224 dijela jer imamo toliko stanovnika, koji su u posljednja tri desetljeća zajedno radili i ponovno gradili naš prekrasni grad nakon devastacije u Domovinskom ratu. Svaki dan truda, rada, upornosti i želje da stvorimo grad kakav imamo danas, očituje se u ovom priznanju, dodala je, naglasivši i da je Slunj prepoznat kao malo turističko naselje koje kontinuirano radi na razvoju i ulaže u sve segmente društva, kako bi bili primjer izvrsnosti održivog i društveno odgovornog poslovanja. Ponosna sam jer smo zajedničkim snagama dobili priznanje svjetske razine da smo na dobrom putu" poručila je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.