Nezaboravno svitanje u Ninu, proslavljen 15. festival Sunca i svjetlosti

Nezaboravno svitanje u Ninu, proslavljen 15. festival Sunca i svjetlosti

"Nezaboravnim svitanjem u Ninu" koncertom Nele Šarić uz pratnju Tomislava Košte u 5:30 sati započeo je jubilarni 15. Festival Sunca i svjetlosti. Okupljena publika uz prigodnu pjesmu u 5:39:39 h imala je prigodnu prisustvovati pozdravu prve Sunčeve zrake s Velebita, a poseban fenomen objasnio je ing. Držislav Sikirić.

Proslava prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe nastavila se recitalima učenika Osnovne škole Petar Zoranić Nin i djece Dječjeg vrtića Morska Vila Nin. Likovna radionica i ove je godine privukla veliki broj najmlađih sudionika festivala, koju su za temu imali nacrtati Višeslavovu krstionicu, a broj malih umjetničkih djela bio je brojan. Sudionicima su uručene bilježnice s simbolom kraljevskog grada Nina koje nose natpis: "Stupite nogom na kraljevsko tlo", a dizajn potpisuje poznati hrvatski dizajner gospodine Boris Ljubičić.

Pobjednicima festivalske radionice bili su uručeni darovni paket iznenađenja.  Pobjednici: Lukrecija Zubak, Maris Burela i Ivano Zubak.

Tijekom radionice u crkvi svetog Križa sudionici festivala, te brojni turisti promatrali su solarno podne, a ples sunčevih zraka rado im je objasnila Majda Dadić, kustosica Muzeja ninskih starina. Bogati program festivala nastavio se kroz popodnevni dio dana i to kostimiranim vođenjem na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku: "Pjesnik Petar Zoranić Ninjanin vodi vas kroz povijest kraljevskog grada". Petar Zoranić Ninjanin autor prvog hrvatskog romana "Planine" u pratnji vile Hrvatice poveo je okupljene u razgled kraljevskog grada Nina, te ispričao po kome je Nin dobio ime. Mladi znanstvenik Filip Matković, mag. phys. održao je predavanje na temu "Putovanje Sunčeve svjetlosti od Sunca do Zemlje" čime je i zatvoren ovogodišnji festival.

Ciljevi festivala je nastavak razvoja novih turističkih sadržaja uz promatranje igre sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa tijekom ekvinocija ili solsticija, promicanje astronomskog i arhitektonskog značaja najmanje katedrale na svijetu. Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su: Ministarstvo turizma i sporta i Zadarska županija, a suradnici su: Arheološki muzej Zadar – Muzej ninskih starina, Osnovna škola Petar Zoranić Nin i Dječji vrtić Morska vila Nin.

Crkva sv. Križa smatra se jednim od najvrjednijih spomenika starohrvatskog graditeljstva, a potječe iz 9. st. Svojevrsni je simbol regije budući da se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije. Zbog njezine posebne gradnje engleski arhitekt Thomas Graham Jackson romantično ju je nazvao najmanjom katedralom na svijetu. Ova posebna građevina koja je bila prema nekim podacima zavjetna kapela, smještena je u blizini prvotne katedrale u Hrvata,  crkve sv. Anselma. Više o crkvi sv. Križa možete saznati u programskoj knjižici.

 FOTOGRAFIJE: BORIS KAĆAN

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.