Trg tradicijskih obrta u Varaždinu redizajniran i spreman za treće desetljeće rada

trg

Trg tradicijskih obrta dobio je novi izgled. Redizajnirane 18 godina stare i dotrajale kućice zamijenjene su novim, a uz uređen zid Trga na jesen slijedi završno uređenje prostora Trga stablima i zelenilom. Uz troje dosadašnjih izlagača, na Trgu će svoje proizvode i vještine predstavljati i dva nova korisnika.

Trg tradicijskih obrta, Turistička je zajednica grada Varaždina u suradnji s Gradom Varaždinom, osmislila i pokrenula 2002. godine, tada kao novitet u Hrvatskoj, s ciljem razvoja sadržaja i ponude na području povijesne jezgre grada, povećanja turističke atraktivnosti jezgre te povećanja turističke potrošnje, kao i promocije tradicije varaždinskog obrtništva i očuvanja tradicijskih vrijednosti Varaždina.

Trg je prvotno bio smješten na Franjevačkom trgu, da bi 2008. godine bio premješten na sadašnju lokaciju, na proširenje Uršulinske ulice, nasuprot Uršulinske crkve. TZGV je za potrebe izlaganja obrtnika 2002. godine kupila 5 drvenih izlagačkih kućica.

Budući da izlagačke kućice nakon godina korištenja, unatoč stalnim popravcima, više nisu zadovoljavale uvjete za izlaganje, TZGV je 2018. pokrenula obnovu Trga.

Kako je riječ o javnom prostoru u povijesnoj gradskoj jezgri, u cijeli je postupak od samog početka uključena struka, te je odlučeno da se novi izgled kućica kao i Trga traži putem arhitektonskog natječaja. Natječajni elaborat izradile su ovlaštene arhitektice, Maja Kireta i Valentina Fištrek iz Društva arhitekata Varaždin, koje je i provelo Arhitektonsko – urbanističko – oblikovni natječaj za izradu idejnog rješenja Trga tradicijskih obrta.  

Natječaj je proveden u skladu s odredbama „Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza“.

Predmet natječaja bilo je integralno uređenje Trga tradicijskih obrta u svrhu suvremene interaktivne prezentacije obrtnika i njihovih proizvoda s dodatnom edukacijskom vrijednošću za posjetitelje.  Osnovni zadatak bio je dizajn novih prodajno izložbenih mobilnih objekata, tzv. „kućica“ s uključenim rješenjima za prezentaciju proizvoda izvan „kućica“ i rješenjima za zaštitu od sunca i slabijih oborina te središnjeg mjesta prezentacije i okupljanja.

Procijenjena ukupna vrijednost investicije je bila 400.000,00 kuna bez PDV-a, od čega je za samu izradu novih kućica bilo predviđeno 250.000,00 kuna bez PDV-a.

Na natječaj, koji je trajao od 28.06.2018. godine do 03.09.2018., zaprimljeno je ukupno 11 radova. Ocjenjivački sud u sastavu Lea Pelivan, dipl.ing.arh (predsjednica ocjenjivačkog suda), Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina, Josip Kovač, dipl.ing.arh, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Varaždinu, Marko Vitković, dipl.ing.arh i Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina većinom je glasova za najbolje rješenje izabrao rad skupine autora: Silvije Shaleve, Mirjane Lozanovske, Erika Juriševića i Nine Pahović. Pobjedničkom radu pripala je nagrada u iznosu od 30 tisuća kuna. Autorima rada koji je osvojio drugo mjesto pripalo je 18 tisuća kuna a za treće mjesto nagrada je iznosila 12 tisuća kuna.

Autori pobjedničkog rada izradili su i izvedbeni projekt te su odabrani izvođači radova, Lim – mont d.o.o. iz Ludbrega i Stolarski i tesarski obrt Cinzek iz Ljubeščice.

Proveden je i natječaj za nove izlagače te je Komisija za odabir ponuda TZGV-a, uz klobučara, kovača i pčelara, koji su i dosad radili na Trgu, odabrala dva nova korisnika: art keramičarku i obućara:

  • OPG Franić, djelatnost: proizvodnja vlastitih pčelinjih proizvoda
  • Udruga starih zanata Varaždin, Damir Herceg, djelatnost: klobučarstvo i kaparstvo
  • Alhena j.d.o.o., Fedra Pavelić, djelatnost: izrada unikatne te uporabne keramike
  • Art of maximalism j.d.o.o., Davor Pahić, djelatnost: kovanje metala, proizvodnja suvenira od metala i drva
  • Croativy, obrt za proizvodnju obuće, Goran Stančin, djelatnost: proizvodnja obuće

 

U prvoj fazi uređenja Trga tradicijskih obrta izrađeno je pet novih izlagačko prodajnih kućica, a u narednom će razdoblju biti napravljene i tende za zaštitu od sunca i kiše, za svaku kućicu.

Trg tradicijskih obrta mali je obol tradiciji i stoljetnoj povezanosti grada Varaždina i obrtnika koji su oduvijek bili nositelji gotovo svih segmenata života grada, te je njegujući i prezentirajući tradicijsku baštinu kroz svoje 18 - to godišnje djelovanje postao nezaobilazna turistička lokacija, a vjerujemo da će u novom ruhu privlačiti još veći broj posjetitelja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.