Varaždin: Ritam misli vas poziva na još jednu književnu poslasticu

Varaždin: Ritam misli vas poziva na još jednu književnu poslasticu

Pred nama je još jedan Jezičac literature – Impuls poezija, uživat ćemo u poeziji dvije autorice, Valentine Šinjori i Kristine Špiranec, poeziji koja će nas uhvatiti u mrežu emocija i obojiti bojama nadahnuća pjesnikinja, te u poetskim mislima i glazbi svestranog umjetnika Zlatka Kovačevića Sax-a iz Virovitice.

Valentina Šinjori, profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti, radi u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. Voditeljica je Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije za srednje škole. Dugo piše, ali nije mnogo toga ukoričila.

Izdala je zbirku pjesama Jutrešnji blues (1998.), zajedničku zbirku Slike sa zvjezdanih kolodvora (sa Sandrom Gobom i Romeom Mihaljevićem 2003.) Objavljivala je pjesme i priče u različitim časopisima (Hrvatski sjever, Večernji list, Kaj, Zeleni bregi Zeline…). Pjesme su joj uvrštene u antologije suvremene kajkavske poezije: Rieči sa zviranjka Jože Skoka; Zercalo horvacko Ivana Kutnjaka; Kajkavski peterolisni capriccio Ivana Kutnjaka. Sustavno proučava kajkavski jezik i književnost, sudjeluje na znanstvenim skupovima predavanjima o dijalektalnim temama (Nazorovi dani, Četiri i pol stoljeća kajkavske književnosti). Recenzirala je brojne suvremene zbirke poezije i autorica je osvrta na suvremenu kajkavsku književnost. Članica je Kajkavskoga spravišča i aktivna suradnica časopisa Kaj.

Kristina Špiranec - pjesnikinja, književna kritičarka i prevoditeljica iz Bedekovčine. Magistrirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. 2012. godine sudjelovala je u projektu Criticize This! u sklopu kojega na mnogim online stranicama objavljuje niz književnih kritika o suvremenim djelima autora iz regije. Nastavlja pisati književne kritike za književni portal Booksa te časopise Tema, Agon, Književna republika i Poezija te u emisiji Briljanteen predstavlja djela suvremenih hrvatskih autora. Predsjednica je Stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva književne manifestacije Susret riječi, a od 2020. godine održava radionice kreativnog pisanja za učenike srednjih škola povodom manifestacije Dani K. Š. Gjalskog. Pjesme objavljuje u studentskom almanahu, magazinu Svijeta kulture, Temi, Quorumu, Zarezu, Književnoj republici, Poeziji i Artikulacijama, a 2015. godine objavljuje prvu knjigu pjesama Dok me ne razbiješ.

‘’Pridružite nam se i vi, ponesite svoju pjesmu i budite dio poetske priče’’ - poručuju organizatori, Ljubica Ribić i Milan Novak.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.