Mnogi se i dalje opraštaju od dubrovačkog barda, akademika Luka Paljetka, sućut izrazila i ministrica kulture i medija

Mnogi se i dalje opraštaju od dubrovačkog barda, akademika Luka Paljetka, sućut izrazila i ministrica kulture i medija

Mnogi se i dalje opraštaju od velikog hrvatskog književnika Luke Paljetka. Hrvatski književnik, pjesnik, prevoditelj i umjetnik iz Dubrovnika, akademik Luko Paljetak umro je u nedjelju u 81. godini nakon borbe s teškom bolesti. Paljetak je rođen 1943. godine u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku anglistiku. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. godine radom o književnom djelu Ante Cettinea.  Radio je u Zadarskom kazalištu lutaka kao umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg. Bio je i asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru te jedan od urednika Zadarske revije. ...Akademik Luko Paljetak jedan je od najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika s više od 150 knjiga. Objavio je četrdesetak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu, desetak grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu i dr. Dao je značajan doprinos i kao prevoditelj s engleskog, francuskog, španjolskog, slovenskog, talijanskog i ruskog jezika.

 Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno u povodu odlaska jednog od najdarovitijih i najplodnijih hrvatskih književnika, trubadura suvremene hrvatske poezije, književnog erudita i prevoditelja, akademika, našeg omiljenog gospara Luka Paljetka.
 „Otišao je istinski velikan hrvatske pisane riječi koji je svojim autorskim,  književnim i prevodilačkim radom obilježio hrvatsku kulturu, odrastanje i formiranje brojnih generacija i čitatelja i književnika. Luko Paljetak po mnogim je svojim osobinama bio umjetnik i intelektualac s renesansnim obuhvatom tema, interesa i disciplina kojima je suvereno vladao, ali iznad svega bio je plemenit i dobar čovjek koji je volio život i ljude i koji je svoju strast za životom i ljubavi unosio u sva svoja djela.

Lukova neiscrpna strast i njegova kreativna energija utjelovljene su u impresivnom opusu s više od 160 knjiga, među kojima prevladavaju zbirke pjesama. Sretni što su naše djetinjstvo obojali vedri tonovi  pjesama iz legendarne zbirke  „Miševi i mačke naglavačke“, nastavili smo pratiti i ostala njegova djela, grafičko-pjesničke mape, romane, drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, a posebno prijevode u kojima je umijeće prevođenja doveo do virtuoznosti.

Počeo je kao dramaturg i redatelj u zadarskom Kazalištu lutaka, kao asistent na Filozofskom fakultetu i urednik časopisa Zadarska revija, no najveći dio svojega života, jednako kao i opusa vezao je uz svoj voljeni rodni  Dubrovnik. Posvetivši svoje znanstveno-književno proučavanje starijoj književnosti i poznavanju jezika staroga Dubrovnika, Luko Paljetak stvarao je bravurozne scenarije u svojim inteligentnim, manirističkim, humoresknim i ludičkim pjesmama, nerijetko u tradicionalnim pjesničkim formama. U čestom dijalogu s djelima starije dubrovačke književnosti, Paljetak je napisao neka od svojih najboljih djela, kao što je među ostalim zbirka „Pjesni na dubrovačku“, a posvetio im je i svoje romane „Skroviti vrt“ o izmaštanom dnevniku Cvijete Zuzorić i „Marin“ - biografski roman o Marinu Držiću.

Ne tako davno slavili smo njegov jedinstveni, svestrani opus kada mu je uručena nagrada „Iso Velikanović“ za životno djelo za njegov bogati prevoditeljski rad koji je uključio prijevode s engleskoga, francuskoga, španjolskoga, slovenskoga, talijanskoga i ruskog jezika, da nabrojimo samo najvažnije. Dug je popis autora koje je prevodeći približavao suvremenom čitatelju, od Williama Blakea, Roalda Dahla i Oscara Wildea, preko Antoine de Saint-Exupérya, do Federica Garcíe Lorce i Pabla Nerude. U antologiji  hrvatskog prevodilaštva, zlatnim slovima svakako će ostati prijevodi Joyceova Uliksa, prepjevi Shakespeareovih Soneta, Chaucerovih Canterburyjskih priča i engleskih romantičkih pjesnika.

Luko Paljetak dobitnik je niza nagrada, među ostalim i „Goranova vijenca“ za cjelokupan pjesnički opus i Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo. Odajući mu priznanje i zahvalnost za dragocjeno književno djelo koje nam je ostavio, našeg dragog gospara Luka uvijek ćemo se sjećati po nepresušnoj vedrini, duhovitosti i oštroumnim opažanjima koje je unosio u svaku suradnju i susret. Luko Paljetak je dodirnuo mnoge živote i ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi na čemu smo mu iskreno zahvalni." 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.