Peti svjetski festival hrvatske književnosti o položaju hrvatskih književnika otvoren je u srijedu 15. studenog u Matici hrvatskoj u Zagreb

Peti svjetski festival hrvatske književnosti o položaju hrvatskih književnika otvoren je u srijedu 15. studenog u Matici hrvatskoj u Zagreb
Peti svjetski festival hrvatske književnosti o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću te odnosu Hrvatske prema njima otvoren je u srijedu 15. studenog u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Pozdravne govore održali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa doc. dr. sc. Milan Bošnjak i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić. Na festivalu sudjeluju književnici hrvatskih korijena s Novoga Zelanda Tanya Unkovich (Tanja Unković) i Nina Nola (online), iz BiH hrvatski književnici Mijo Tokić i Darko Juka, iz Bačke Darko Baštovanović, iz Molisea Francesca Sammartino te iz Makedonije Ljerka Toth Naumova. Ljerka Tot Naumova ocijenila je da je u Sjevernoj Makedoniji teško tiskati knjigu na hrvatskom jeziku te dodala da im u književnom radu pomaže Ured za suradnju s Hrvatima izvan domovine. Naglasila je da međudržavni sporazum između Hrvatske i Sjeverne Makedonije omogućuje produbljenje suradnje između sjevernomakedonske manjine u Hrvatskoj i Hrvata.

Mijo Tokić postavio je problem hrvatskoga jezika i odnosa prema bošnjačkom i srpskom jeziku. U raspravi je postavljeno pitanje odnosa organskih idioma i i standardnoga jezika te je ustvrđeno da je bošnjački jezik u podlozi istovjetan hrvatskom, ali da mu je pretežit dio leksičke nadgradnja srpski i iz orijentalnih jezika.  Iz austrijskoga i slovačkog Gradišća sudjeluju hrvatski književnici Jurica Čenar, Robert Hajszan, Radoslav Jankovič, Kristian Maschakan, Mijo Karagić, a iz Mađarske na festivalu sudjeluje pisac memoarske proze Antun Vidić.

S naglaskom na hrvatskom doprinosu kulturi u Crnoj Gori, od kulture svakodnevnoga življenja do vrhunskih ostvarenja u hrvatskomu jeziku, književnosti, glazbi, slikarstvu, arhitekturi te vjerskom životu, brodogradnji, pomorstvu govorit će Dejan Turza iz Sutomore (Svebarje), Milica Kovačević iz Špiča (Svebarje) te Neven Staničić, Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković iz Tivta (Boka kotorska) i Miroslav Sindik iz Kotora (Boka kotorska). O Hrvatima u Crnoj Gori govorit će u nastavku ovog trodnevnog festivala i stručnjaci iz Hrvatske: Sanja Vulić, Slobodan Prosperov Novak, Domagoj Vidović, Milan Bošnjak, Roko Mišetić, Vanda Babić Galić i Ivo Škanata.

Festival traje do 17. studenoga 2023. Podsjetimo, osim u Matici hrvatskoj, održava se i u prostorijama Društva hrvatskih književnika i to 16. studenog u jutarnjim i podnevnim satima, a u popodnevnim satima u četvrtak 16. studenog s početkom u 16 sati u Hrvatskoj matici iseljenika. Očekujući vaš dolazak i praćenje festivala, uživajte u čitanju knjiga naših pisaca iz raznih krajeva svijeta.

Izvor: Hina; Foto: Snježana Radoš 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.