U Stockholmu su već proglašeni dobitnici nagrada za medicinu, fiziku i kemiju, a danas će u Oslu biti dodijeljena nagrada za mir, a kasnije i za gospodarstvo. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški pisac i dramatičar Jon Fosse. Stalni tajnik akademije Mats Malm pročitao je ime laureata u zgradi u starom dijelu Stockholma. "Njegov opsežni opus, napisan na manje uobičajenom norveškom jeziku, obuhvaća različite žanrove, a sastoji se od mnoštva drama, romana, zbirki poezije, eseja, knjiga za djecu i prijevoda. Iako je danas jedan od najizvođenijih dramatičara u svijetu, postaje sve prepoznatljiviji i po svojoj prozi", stoji u obrazloženju povjerenstva. " Nobelova nagrada, po mom mišljenju, nagrađuje književnost koja prije svega pokušava biti književnost, bez zadrške",dodao je Fosse. Nagradu je posvetio jeziku na kojem stvara, manje popularnoj službenoj verziji norveškog, kojom govori samo 10 posto stanovništva.

”Njegova djela uključuju seriju romana “Septology”, “Alice at the Fire”, “Melancholy” i “A Shining”.  Foseov  golemi opus, koji obuhvaća različite žanrove, uključuje oko 40 drama i mnoštvo romana, zbirki poezije, eseja, knjiga za djecu i prijevoda”, rekao je Anders Olsson, predsjednik Nobelovog odbora za književnost. “Fosse spaja ukorijenjenost u jeziku i prirodi svog norveškog porijekla s umjetničkim tehnikama na tragu modernizma.”

Jon Fosse je već nekoliko godina u užem izboru ne samo za Nobelovu nagradu, već i za međunarodnu Bookerovu nagradu, za koju je, primjerice, lani bio nominiran s romanom Novo ime: Septologija VI-VII, bio je i finalist za British National Book Award . Mnoga njegova djela objavila je popularna britanska izdavačka kuća Fitzcarraldo Editions, gdje je knjigu objavila i prošlogodišnja pobjednica Annie Ernaux. Svojim prvim novelama afirmirao se već 1983. godine, a posljednjih godina ponovno izazivaju interes u svijetu, au većem dijelu Europe proslavio se svojim dramskim djelima. U 30 godina pisanja stvorio je oko 40 drama, koje su prevedene na mnoge jezike. Norveška nacionalna televizija ga je već 2007. godine prozvala " najvećim norveškim kulturnim izvoznim proizvodom ", a časopis Theater Heute najboljim stranim autorom.

Sukladno tradiciji, dobitnici najprestižnije nagrade za mir bit će poznati u petak u Oslu, dok će pobjednici ostalih kategorija biti proglašeni u Stockholmu. Svaka Nobelova nagrada donosi 11 milijuna švedskih kruna, odnosno nešto više od 900.000 eura. Budući da su u području kemije tri dobitnika, oni će podijeliti iznos. Foro: EPA