Robert Kurbaša postao kum Male besplatne knjižnice u Klinča Selu

Robert Kurbaša postao kum Male besplatne knjižnice u Klinča Selu

Malu besplatnu knjižnicu kraj dječjeg igrališta u centru Klinča Sela postavili su Kreativni studio Zvrk, Općina Klinča Sela i Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Klinča Sela još u proljeće 2020. a u utorak, 20. lipnja ta je knjižnica dobila i svog slavnog kuma – uglednog hrvatskog dramskog umjetnika Roberta Kurbašu. Za kuma je odabran glumac Robert Kurbaša, jer od 2019. izvrsno surađuje s Kazalištem Škrabe i Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom, čiji je i član. Nastupio je on i na mnogobrojnim programima u organizaciji jaskanskog kazališta i Matice hrvatske.

Knjižnica dobila i novo ruho: U stilu "Šume Striborove"

Uz novog slavnog kuma klinčaselska knjižnica, koju u posljednje tri godine koriste mnogi posjetitelji (posuđuju iz nje i u nju donose knjige), dobila je i novo ruho: U stilu "Šume Striborove", bajke velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, oslikali su je učenici Osnovne škole Klinča Sela, uz stručnu podršku učiteljice likovnog Magdalene Međeri.
Učenicima produženog boravka klinčaselske škole o važnosti čitanja iz zabave i zadovoljstva, pogotovo sada kad počinju dugi ljetni praznici, govorila je predsjednica Kreativnog studija Zvrk i jaskanske Matice hrvatske Klementina Škrabe. Glumac, a sad i kum, Robert Kurbaša naglasio je da čitanjem i učenjem dolazi znanje koje je najbitnija stvar u rastu i razvoju svakog djeteta. On je djeci pod krošnjama drveća pročitao prekrasnu pjesmu "U travi" velikog Antuna Gustava Matoša, čiji se 150. rođendan slavio i u ovom kraju 13. lipnja ove godine i još se slavi. Nazočan je bio i ugledni hrvatski dramatičar i publicist, Jaskanac Nino Škrabe. Novi kum klinčaselske Male besplatne knjižnice Robert Kurbaša svečano je otkrio novooslikanu knjižnicu, uz pljesak klinčaselskih osnovnoškolaca i njihovih vrijednih učiteljica Mateje Frketić Vrbanić, Ivane Varadi i Marije Brajković. One su s Robertom odmah počele dogovarati i nove zajedničke projekte.
O Maloj besplatnoj knjižnici u Klinča Selu od njezinog otvorenja skrbi se školska knjižničarka Sanja Šušnjara Raić, članica Ogranka MH u Jastrebarskom koja je sudjelovala i u nizu Zvrkovih projekata namijenjenih djeci te poticanju čitanja i pisanja. Posebna pohvala što je klinčaselska knjižnica uvijek u odličnom stanju svakako ide i vrijednim školskim domarima Vladi Kufrinu i Dariju Lukšiću.

Hrvatski program je dio svjetskog pothvata

 "Mala besplatna knjižnica" (Little Free Library) naziv je neprofitne organizacije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama (Hudson, Wisconsin). Glavni njezin cilj je razmjena knjiga preko malih besplatnih knjižnica koje se postavljaju vani, na trgovima, kraj škola, u susjedstvima gdje se kreće puno ljudi, posebno djece i mladih. U sklopu programa "Mala besplatna knjižnica" na svijetu je registrirano više od 100 000 malih knjižnica, u više od 90 zemalja diljem svijeta. Svake godine kroz male besplatne knjižnice svoje čitatelje nađu milijuni knjiga. Cilj programa je omogućiti pristup knjigama za ljude svih dobnih skupina i ujedno promovirati pismenost i ljubav prema knjizi i pisanoj riječi.
Program "Vrelo zavičaja" udruga Kreativni studio Zvrk i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom provode od 2018, a u sklopu programa već su postavljene Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom, Klinča Selu i Krašiću. Održane su i mnogobrojne radionice kreativnog čitanja i pisanja za djecu i mlade diljem Hrvatske i šire. "Vrelo zavičaja" održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Društva hrvatskih književnika i Grada Jastrebarskog.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.