Ljetni spektakl na najljepšim hrvatskim pozornicama, „Ladom po svijetu“ premijerni je program Ansambla LADO

Ljetni spektakl na najljepšim hrvatskim pozornicama, „Ladom po svijetu“ premijerni je program Ansambla LADO

 Ansambl LADO kreće s izvođenjem svog premijernog programa Ladom po svijetu u Osijeku, 27. lipnja u sklopu Osječkog ljeta kulture. Ovaj spektakularan program odraz je otvorenosti Ansambla LADO inovativnim i različitim umjetničkim, glazbenim i plesnim, formama. Program je nastao u suradnji s autorima koji su inspiraciju pronašli u tradicijskoj glazbi i plesovima drugih zemalja i naroda.

Zagrebačka publika će program Ladom po svijetu premijerno vidjeti 1. i 2. srpnja na otvorenom, u sklopu festivala LADO na Mažurancu. Festival posvećen tradicijskoj umjetnosti poklon je Ansambla LADO građanima i posjetiteljima Zagreba pa je ulaz na oba koncerta slobodan. Nakon Zagreba, LADO gostuje 5. srpnja u Bjelovaru, a 7. srpnja koncert će vidjeti publika Malog rimskog kazališta u Puli. Spektakularan koncert očekuje nas na impresivnoj Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku 13. srpnja, čiji ambijent dodatno naglašava neponovljivost i veličanstvenost Ladove scenske izvedbe. Posljednji u nizu ljetnih plesnih koncerata LADO će tradicionalno održati 15. srpnja u Zagvozdu.

Ladom po svijetu donosi napjeve iz poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog posebnog programa. Program donosi neke koreografske klasike koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. LADO tako svojoj vjernoj publici donosi obnovljene koreografije Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi i Osogovka. Uz spomenute koreografije, premijerno će biti izvedena i tri plesno-glazbena djela čije autorstvo potpisuje koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. U sklopu ovog programa LADO će izvesti i dvije hrvatske, publici omiljene koreografije.

 "Uzevši u obzir specifičnosti te osobito plesne i glazbene stilske karakteristike tradicijskih umjetnosti koje nisu dio naše, hrvatske kulturne baštine, Lado će ponešto drugačijim programom, opetovano i na zajedničku radost publike i izvođača, pokazati velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent naših umjetnika", izjavio je umjetnički voditelj Ansambla LADO, Krunoslav Šokac.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.