Ansambl LADO uspješno predstavio Hrvatsku na EXPO Dubai 2020

Ansambl LADO uspješno predstavio Hrvatsku na EXPO Dubai 2020

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, imao je čast predstaviti Republiku Hrvatsku na svjetskoj izložbi EXPO Dubai 2020. Program je otvoren 06. ožujka 2022. u Al Wasl Plazi i to povodom Nacionalnog dana Hrvatske, u sklopu kojeg je predstavljen dio bogate glazbene tradicije koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 

Impresivan ambijent Al Wasl Plaze naglasio je posebnost zvukova istarskog miha, međimurskih popijevki, ojkanja, klapske pjesme i nezaobilaznog bećarca. Kroz segmente izvedbi na Earth, Sun, Sea stageu, Plazi 2020 i Jubilee parku, umjetnici Ansambla LADO uspjeli su pokazati svu raznolikost hrvatske tradicijske kulture. Osim nastupa umjetnika, u hrvatskom paviljonu održana je i prezentacija narodnih nošnji. Otvaranju je prisustvovalo i hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. 

Prezentacija Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju isticala se raznolikim programom, uz spomenutu prezentaciju nošnji, umjetnici ansambla raznolikost hrvatske tradicijske kulture istaknuli su s više manjih nastupa u smanjenom sastavu ansambla. Koncert umjetničkog projekta LADO Electro održan je na najvećoj pozornici EXPO-a, Jubilee stageu uz standardno vrhunske zvučne i svjetlosne efekte, čime je još jednom potvrđeno kako izvrsno funkcionira spoj tradicijske i suvremene umjetnosti. Program je završen 07. veljače velikim reprezentativnim koncertom Ansambla LADO u Dubai Millenium Amphitheateru, gdje su izvedeni Linđo, Primoštensko kolo, Valpovačko kolo te pjesme i plesovi Baranje uz vokalno-instrumentalne skladbe Moslavine, Međimurja i Zelinskog prigorja. Koncertu je prethodio dojmljiv nastup hrvatskih glazbenika, Mateja Meštrovića i Borne Šercara. 

Pred kompletnim ansamblom stajao je izazov da u malo vremena vrhunskim nastupima pruže uvid u diverzitet hrvatske tradicijske baštine. Na uspjeh koji je ostvaren u Dubaiju osvrnuo se umjetnički voditelj ansambla, Krunoslav Šokac, riječima: „Zadovoljni smo nastupima na svjetskoj izložbi, koji su uspjeli pokazati svu raznolikost, a time i ljepotu tradicijske umjetnosti i to kroz glazbu, ples i ruho“. Na prezentaciju hrvatskog tradicijskog nasljeđa osvrnula se i ravnateljica Ansambla Ileana Jurin Bakotić, koja je izrazila zadovoljstvo uspjehom na globalno istaknutom događaju: „Ponosna sam i iznimna je čast što smo imali priliku na ovakav način predstaviti Republiku Hrvatsku“.

Ansambl LADO po povratku iz Dubaija ne miruje, budući da mu slijede veliki koncerti, od kojih je prvi onaj LADO Electra u Tvornici kulture 26. ožujka.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.