Jazz koncert: Sjećanje na Damira Kukuruzovića, srijeda, 12. lipnja u 21 sat, na Sceni Rogoz, HNK u Varaždinu

Jazz koncert: Sjećanje na Damira Kukuruzovića, srijeda, 12. lipnja u 21 sat, na Sceni Rogoz, HNK u Varaždinu

Jazz koncert: Sjećanje na Damira Kukuruzovića,  srijeda, 12. lipnja u 21 sat, na Sceni Rogoz, HNK u Varaždinu -  Koncert: Sjećanje na Damira – Damir Kukuruzović Django Group.

Damir Kukuruzović, jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji  hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, naglo nas je napustio u prosincu 2020.g ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj Django Group kojeg je utemeljio 2005.g i od tad su bili neizostavnim dijelom na  svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Sam Kukuruzović ubrajao se u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Paulus Schaferom, Wawau Adlerom, Yorgui Loefflerom, Joschom Stephanom, Gismo Grafom, Sinanom Alimanovićem, Adrianom Burnsom i mnogim drugima.  Upravo su Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali na njegovu zadnjem albumu ˝Smile˝ koji je u kolovozu ove godine ugledao svjetlost dana. Ranije je snimio CD Green Hill Gypsy Swing s legendarnim Angelom Debarrom,“ Mnouche“ s Ludovicom Beierom,“ My Django Familly“ s Wawau Adlerom i Vlatkom Stefanovskim, a 2019.g  objavio je CD i vinil sa Zoranom Predinom „Zoran pjeva Arsena“ uz pratnju svoga Django Groupa i Matije Dedića.
Njegov sastav nastavlja dalje gostovati diljem Hrvatske i izvan njezinih granica kao Damirov Django Group.  

Izdvojeno iz kritike:

˝Na svjetskoj jazz sceni djeluju mnogi virtuozi – kad pišem o Kukuruzoviću, razmišljam o kontekstu globalne, a ne lokalne glazbene scene – ali rijetki su glazbenici poput njega, koji uz iznimne sviračke vještine, uspjevaju dosegnuti najvišu estetsku razinu.´ (Davor Hrvoj)

˝…..Kukuruzović je veliki virtuoz s bogatim iskustvom glazbenih suradnji, od Boška Petrovića do brojnih svjetskih glazbenika kao što su Angelo Debarre i Ludovic Beier, i upravo su ove prve tour de force izvedbe poslužile kao odličan uvod u Kukuruzovićevu maestralnu tehniku. Zatim je polako na pozornicu počelo dolaziti pojačanje, prvo u vidu Kukuruzovićevog ”Grapellija”, tj. Brune Urlića na violini…(Mirna Marić)

˝… koji istinski ljubitelj glazbe ne bi pljeskao kada vođa benda Kukuruzović, kojeg sve češće tituliraju kao ˝ hrvatski Django Reinhardt˝, leti prstima po gitari u vrijeme furiozne izvedbe ruskog hita Oči čornije… ˝ (T. Levak)

˝… Kukuruzovićeva virtuoznost gotovo ravna Djangovoj, kao i autentičnija pratnja (violina), nametnula se ipak kao ovogodišnji gipsy swing vrh…˝ (Igor Koruga)

˝…poslije “Green Hilla˝ I “Manouchea” sa zadovoljstvom ćemo preslušavati i “My Django Familly “, kojeg sam autor naziva svojim najkvalitetnijim, najzrelijim I najdjangovskijim albumom.Domena djelovanja Damira Kukuruzovića I njegovog benda je, naravno, reinterpretacija opusa besmrtnog Djanga Reinhardta, francuskog gitarista romskih korijena.Nastavljajući tradiciju gostovanja uglednih protagonista toga glazbenog žanra na svojim albumima, Kukuruzović se ponovo našao u društvu svjetskih poznatih imena.˝     (Zoran Čutura)

Damirov Django Group
Bruno Urlić – violina
Juraj Markač – gitara
Miroslav Čehaić – gitara
Željko Bilbija – bas
Paul Kempf – klavir
Goran Brebrić – cajon

Damirov Django Group nasljednik je sastava kojeg je 2005.g utemeljio Damir Kukuruzović,  jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta koji nas je naglo napustio u prosincu 2020.g ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu. Ubrajao se u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Njegov Django Group od  svog osnutka do danas  neizostavnim je dijelom svih relevantnih festivala u zemlji i inozemstvu. Surađivali su s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Paulus Schaferom, Wawau Adlerom, Yorgui Loefflerom, Joschom Stephanom, Gismo Grafom, Sinanom Alimanovićem, Adrianom Burnsom i mnogim drugima. Upravo su Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali na njegovu zadnjem albumu ˝Smile˝ koji je u kolovozu 2021. godine ugledao svjetlost dana. Ulaznice po cijeni od 5 eura su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.