U Glazbenoj školi u Varaždinu 23. ožujka održano je natjecanje harmonikaša, sedmi po redu „Accordionfest Varaždin“

U Glazbenoj školi u Varaždinu 23. ožujka održano je natjecanje harmonikaša, sedmi po redu „Accordionfest Varaždin“

U Glazbenoj školi u Varaždinu 23. ožujka održano je natjecanje harmonikaša, sedmi po redu „Accordionfest Varaždin“. Tijekom cijelog dana mogli su se čuti zvuci harmonike u Maloj i Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole gdje se paralelno odvijalo natjecanje za uzrast osnovne i srednje škole. Komisiju su sačinjavali eminentni pedagozi i profesori: Ivana Črnjak (HR), Neno Atanasković (HR), Stojan Bojić (BIH), Robert Čavlović (HR), Aleksandar Stojanović (BIH) i Mirko Milićević (BIH).

Na sada već međunarodnom natjecanju natjecalo se 115 natjecatelja i 35 mentora iz 34 različite škole iz 6 država. Natjecanje je bilo podijeljeno u 9 kategorija. Od najmlađih Minića (natjecatelji do 9 godina)  do E kategorije (učenici 3. i 4. razreda srednje škole). U večernjim satima održan je završni koncert pobjednika u svim kategorijama te svečana podjela diploma i pehara za natjecatelje i mentore.

Pobjednici su sljedeći: Livia Hudakova iz Slovačke (Minići), Jure Merica iz Slovenije (A1),Mia Zovko iz BiH (A2), Antun Jakobović iz Hrvatske (B1), Marko Sušac iz Bih (B2), Luka Bujdo iz Hrvatske (C1), Adam Balaž iz Slovačke (C2), Veljko Jovanić iz BiH (D) i Miloš Milivojević iz BiH (E),  a sudjelovalo je čak 29 natjecatelja iz Glazbene škole u Varaždinu i njezinih područnih odjela.

Accordionfest je prvi put održan 2017.godine kao međuškolsko natjecanje te je redovito održano svake godine osim 2020. godine kada je moralo biti otkazano zbog COVID pandemije. 2021. i 2022.godine održano je u online izdanju, a od 2023.godine preraslo je u međunarodno natjecanje. Samoj provedbi natjecanja doprinijeli su i sadašnji i bivši učenici te je sami cilj Accordionfesta bio okupljanje ljubitelja harmonike, promicanje harmonikaške glazbe te razmjena znanja i iskustva o harmonici, a sami završni koncert pobjednika i visoke nagrade pokazale su da Accordionfest okuplja najbolje harmonikaše iz Hrvatske i susjednih država.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.