Dramatičnim spotom LADO najavljuje korizmene koncerte

Dramatičnim spotom LADO najavljuje korizmene koncerte

Ansambl LADO predstavio je spot kojim najavljuje izvođenje svog korizmenog programa. Spot je objavljen na službenom YouTube kanalu Ansambla LADO i najavljuje korizmene koncerte jedinog profesionalnog folklornog ansambla u ožujku 2024., dvije godine nakon uzastopnog izvođenja uskrsnog programa.

Trailer „LADO 75 – Korizmeni koncert“ sažima svu snagu i umjetnički doživljaj korizmenog programa. Spot tematizira program „O, Isuse daj mi suze“, temeljen na istoimenom studijskom albumu Ansambla LADO, kroz tri napjeva i tri Ladove umjetnice, naglašavajući jedinstvene i Ladu svojstvene, moćne vokalne izvedbe. Umjetnice Ansambla LADO odjevene su u korizmeno ruho iz Brodskog Posavlja, koje će publika imati priliku vidjeti i na koncertima. Spot je snimljen početkom 2024. godine u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu, a režiju potpisuje Frane Pamić. Redatelj i snimatelj spota, Frane Pamić, rad na ovom projektu prokomentirao je sljedećim riječima: „Režijski koncept za ovaj spot bio mi je veliki izazov jer je poruku vjere i duhovnosti teško opisati i pretočiti u neki konstrukt, bio on vizualan ili bilo koji drugi. Vizualizirati tu eteričnost može se na bezbroj načina, a vjerujem da je to pitanje individualnog osjećaja“. Umjetnički voditelj Ansambla LADO, Krunoslav Šokac, izrazio je zadovoljstvo ponovnim izvođenjem korizmenog programa, za potrebe kojeg je 2008. i 2009. proveo terenska istraživanja u Baranji, Srijemu, Južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Terenska istraživanja i susreti s kazivačima najljepši su dio u radu svakog etnologa. Godine 2013. za album „O, Isuse daj mi suze“ Ansambl LADO nagrađen je diskografskom nagradom Porin za najbolji album duhovne glazbe. Istaknuo je važnost ovog programa, budući da je Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Baranje i Srijema na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, čemu ovako oblikovan umjetnički spot sigurno pridonosi.

Korizmenim koncertima LADO kreće u obilježavanje 75. obljetnice svog umjetničkog djelovanja. Koncerti će biti izvedeni diljem Hrvatske, s posebnim naglaskom na koncert u novoobnovljenoj Crkvi sv. Marka u Zagrebu te u franjevačkoj crkvi i samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru. Uz navedene gradove, LADO će nastupiti u Mariji Bistrici, Slavonskom Brodu, Metkoviću, Otočcu, Novskoj, Lipiku i zagrebačkom Brestju. Korizmeni program iznimna je umjetnička i duhovna priprema za blagdan Uskrsa, a ulaz na sve koncerte je slobodan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.