GŠV - U petak, 24. studenoga u okviru 25. skupa hrvatskih gitarista poljski gitarist Marcin Dylla održat će svoj solistički koncert

GŠV - U petak, 24. studenoga u okviru 25. skupa hrvatskih gitarista poljski gitarist Marcin Dylla održat će svoj solistički koncert

U petak, 24. studenoga u okviru 25. skupa hrvatskih gitarista koji će se održati u Glazbenoj školi u Varaždinu, istaknuti poljski gitarist Marcin Dylla održat će svoj solistički koncert.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 20.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan. Poljski gitarist Marcin Dylla, kojeg je Washington Post proglasio "među najdarovitijim gitaristima na planeti", rijedak je fenomen u novijoj povijesti klasične gitare. Mnogi glazbeni kritičari, poznavatelji i ljubitelji glazbe potvrđuju da je Marcin Dylla među svjetskom elitom svirača klasične gitare. Tu je poziciju zaslužio, između ostalog, neusporedivim brojem nagrada uključujući 19 prvih nagrada od 1996. do 2007. na najprestižnijim međunarodnim glazbenim natjecanjima diljem svijeta. Njegov posljednji trijumf bila je zlatna medalja '2007 Guitar Foundation of America International Competition' u Los Angelesu poznatom kao najprestižnije gitarističko natjecanje u svijetu nakon čega je uslijedila turneja u preko 50 gradova u Sjevernoj Americi, Meksiku i Kanadi tijekom sezone 2008-09., video snimanje recitala uživo za Mel Bay Publications i snimanje CD-a za Naxos koji je dosegao Naxos 'Top 10 najprodavanijih albuma' u rujnu 2008.

Njegov DVD recitala uživo "Wawel Royal Castle at Dusk" bio je nominiran za nagradu Fryderyk 2010. (jednaku američkom Grammyju ) u kategoriji solo albuma klasične glazbe godine. Dylla je debitirao na recitalu u Concertgebouwu u studenom 2016. tijekom naporne sezone 2016./2017., gdje je također bio imenovan profesorom na rezidenciji na Glazbenom konzervatoriju u San Franciscu za jesenski semestar 2016. Najvažnije nedavne turneje uključivale su pozive za povratak u Meksiko, Čile i recitale diljem Azije uključujući Japan u Tokiju, Nagoyi, Fukuoki, Hirošimi i Hokkaidu. U Tajvanu u Taipei National Concert Hall sa Taipei Symphony Orchestra i Carnegie Hall debitirao je tijekom dvomjesečne turneje po Sjevernoj Americi s recitalima na obje obale. U Europi se vratio u Konzerthaus u Beču i pozvan je da nastupi na Međunarodnom gitarističkom festivalu i natjecanju u Koblenzu, velikom festivalu klasične gitare svake godine, gdje je omiljeni redoviti gost.

Redoviti pozivi za recitale u SAD-u odveli su ga u Cincinnati, Lexington, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Sonomu, Cleveland, New York, Utah, Miami, Boston, New Jersey i Seattle, kao i pojavljivanje s Riverside Symphonia u Piazzollinom dvostruki koncert za gitaru i bandoneon. U Europi, opsežne turneje redovito ga vode u Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Španjolsku, Mađarsku, Švedsku, Dansku, Poljsku i Italiju gdje se vratio da bude član uglednog žirija 42. izdanja Međunarodnog natjecanja klasične gitare Michele Pittaluga.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.