Lucija Spevec varaždinska studentica na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču nedavno imala svoj bečki debi

Lucija Spevec varaždinska studentica na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču nedavno imala svoj bečki debi

Lucija Spevec varaždinska studentica zadnje godine studija na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču imala je debi na  Neue Studiobühne Penzing u Beču, kao gospođa Jessel u vrlo zanimljivoj produkciji "Turn of the Screw" u za koju se počela pripremati nakon dva koncerta i produkcije Didone i Eneje H. Purcella na ovogodišnjim Baroknim večerima. 

 The Turn of the screw (Okretaj zavrtnja) opera je britanskog skladatelja Benjamina Brittena. Libreto je napisala Myfanwy Piper prema istoimenoj knjizi Hernya Jamesa. A Lucija nam o tome kaže:

Radnja ove opere zapravo je vrlo mračna pa je samim time zahtjevna ne samo pjevački, već i psihički. Gospođa Jessel je vrlo kompleksni lik. Njena misterioznost i psihološka dubina privukle su me i natjerale da u svom igranju na sceni pronađem neke nove nijanse. Svaka uloga nosi svoje izazove, a gospođa Jessel nije iznimka. Omogućiti si ranjivost i pronaći emocionalnu jezgru lika zahtijevalo je intenzivno istraživanje. Posebno mi je zanimljiv bio proces istraživanja tako da sam zapravo od ljeta proučavala materijal, čitala knjigu, proučavala razne interpretacije, ali i surađivala i izmjenjivala mišljenja sa timom produkcije kako bi pronašli moj osobni način interpretacije ovog lika. Uz vodstvo redatelja i vlastitu predanost, uspjela sam savladati te izazove.

Priča gospođe Jessel je zastrašujuća, i željela sam da se publika poveže s kompleksnošću njezinog putovanja. 

Posebno sam zahvalna našem režiseru, Benediktu Arnoldu, kojemu je ovo bila i diplomska predstava, kao i našem dirigentu, Hartmutu Keilu da su mi pružili priliku i povjerenje da budem dijelom ove produkcije. Bilo je to zaista nevjerojatno iskustvo. Cijeli tim predstave bio je zaista pomno izabran i na kraju smo postali jedna mala obitelj. Toliko smo se povezali da su čak i tehničari, bez kojih ova produkcija ne bi mogla uspjeti, plakali na zadnjoj izvedbi. 

Nažalost imali smo samo dvije izvedbe koje su bile rasprodane u samo par dana, ali na sreću postojao je i live stream premijere za one koji nisu uspjeli nabaviti kartu. Čak i na dan predstave mi je zvonio telefon imam li možda još jednu kartu, a o tome koliko brzo su karte nestale govori i činjenica da nisam imala kartu ni za mog profesora pjevanja. 

Izvedbe su dobile iznimno pozitivan odaziv na čemu sam zaista zahvalna. Nevjerojatno je nagrađujuće vidjeti da se publika povezala s produkcijom i uživala u izvedbi. Vjerujem da je složena priča, u kombinaciji s emocionalnom dubinom likova, dirnula publiku. Elementi napetosti i psihološki aspekti priče činili su snažan dojam. Mi kao tim nadali smo se da će ova produkcija potaknuti gledatelje na razmišljanje. 

 Snimka predstave uskoro će ponovno biti dostupna tako da će svi koji su propustili, a zanima ih ova vrlo zanimljiva opera, moći pogledati. No, ipak je uživo to jedan sasvim drugi doživljaj jer kamera ipak ne može zabilježiti sve nijanse koje se vide na sceni. 

 U budućnosti sam otvorena za različite uloge, a svaki projekt donosi nove prilike za rad na sebi i rast. Do Božićnih blagdana, koje ću provesti doma u našem Varaždinu, raspored mi je kompletno ispunjen. Već dan nakon druge izvedbe ove produkcije započele su scenske probe za operu “Ivica i Marica” gdje ponovno igram Majku, a u međuvremenu me očekuje i put u Milano gdje sam pozvana na snimanje CD-a sa Božićnim pjesmama, javlja nam Lucija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.