U ponedjeljak, 20. studenoga Glazbena škola u Varaždinu ugostit će ansambl Cameratu Cantilly

U ponedjeljak, 20. studenoga Glazbena škola u Varaždinu ugostit će ansambl Cameratu Cantilly

U ponedjeljak, 20. studenoga s početkom u 20 sati, Glazbena škola u Varaždinu ugostit će ansambl Cameratu Cantilly. Ansambl je utemeljen 2014. godine kao komorni sastav puhačkih glazbala i jedini je ansambl takve vrste u Hrvatskoj. Jezgru Ansambla čini klasični puhački oktet, tzv. harmonie sastavljen od para oboa, klarineta, rogova i fagota, a koji se po potrebi proširuje flautom i kontrabasom. Osnivač i umjetnički voditelj Ansambla je klarinetist Mihael Paar.

Već prvi koncert Ansambla najavio je novu snagu na domaćoj glazbenoj sceni. Ubrzo su uslijedili brojni nastupi širom Hrvatske, kako u okviru koncertnih ciklusa tako i u okviru međunarodnih festivala. Središnji događaj u sezoni Ansambla tradicionalni je koncert koji se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a kao poseban projekt već se etablirao Open Air koncert koji se svake godine održava u Samoboru. Od samog osnutka Camerata Cantilly posebnu pozornost pridaje multimediji i osmišljavanju digitalnog identiteta što je rezultiralo velikim i vrijednim katalogom audiovizualnog materijala (koncerti, spotovi, traileri i dr.). Time se Ansambl približio najširoj publici, a praksa je nastavljena i u vrijeme pandemije serijom virtualnih koncerata naslova „Camerata Cantilly – Connected“.

Camerata Cantilly okuplja istaknute hrvatske glazbenike te ostvaruje kontinuiranu suradnju s Ministarstvom kulture i medija, Zagrebačkom županijom, Gradom Zagrebom, Hrvatskim glazbenim zavodom te brojnim drugim kulturnim ustanovama. Vjerna publika, pozivi organizatora te naklonost kritike pokazuju da je Ansambl uspio u svom naumu promocije puhačkih glazbala i njihovog bogatog repertoara od klasike do suvremene glazbe. Za obljetnički koncert iz 2019. godine koji je snimila Hrvatska televizija, Camerata Cantilly nagrađena je Diplomom „Milka Trnina“ kao najvećim strukovnim priznanjem u Republici Hrvatskoj za komorne sastave i orkestre, dok je u veljači 2022. g. objavljen i prvi Album Ansambla naslova „Petite Symphonie“ u izdanju VasakQ Recordsa.

Koncert će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.