Dixieland bandu Čakovec Povelja Međimurske županije za 25. rođendan

Dixieland bandu Čakovec Povelja Međimurske županije za 25. rođendan

U povodu obilježavanje 25 godina djelovanja Dixieland band Čakovec, je u petak 27. studenog u zgradi Scheier u Čakovcu održao promociju  knjige „Naših 25 godina“ urednika Marjana Novaka, Davora Žerjava i Ladislava Varge.

Kako je i jedan od autora rekao – knjigom se želi oteti zaboravu zanimljivo vrijeme u kojem su djelovali i ostavili trag. Dixieland band je tijekom dva i pol desetljeća nanizao gotovo 250 koncertnih nastupa i snimio pet nosača zvuka. Često su s njima nastupali poznati vokali poput Stjepana Jimmyja Stanića i Zdenke Kovačiček, vibrafonista Boška Petrovića, saksofonista Saše Nestorovića, komičara Željka Pervana, meteorologa Zorana Vakule te brojnih drugih poznatih lica.

Na iskren, zabavan i šaljiv način urednici su podijelili neke od anegdota i spoznaja kako je zapravo tekao njihov put do uspjeha, „I sami se pomalo čudimo kako je brzo prošlo tih 25 godina, drago mi je što mladi ljudi odlično reagiraju na našu glazbu. To nam daje nadu da će i dalje biti publike koja će slušati naše koncerte“, rekao je Marjan Novak te zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u stvaranju ove vrijedne knjige. „U ovoj knjizi, u tekstovima, a posebno na fotografijama zabilježeni su trenuci koji će čitatelju dočarati radost svirke i atmosferu koja nas je pratila na našem glazbenom putu dugom 25 godina.“

Davor Žerjav je kazao kako su se urednici podijelili po segmentima, te je svaki bio „zadužen“ za jedan dio. „Moja zadaća je bila čitateljima približiti dio koji nije „vidljiv na prvu“, a to su probe i dobri međuljudski odnosi unutar benda – a to je ključ našeg trajanja, zahvaljujem vam na tome.“  

„Kada zasviramo na koncertu, publika odmah počinje cupkati i to nam je posebno drago, to nam daje poticaj da se još više trudimo i da budemo još bolji“, rekao je Ladislav Varga jedan od urednika knjige te dodao kako je u knjizi opisano puno anegdota koje su doživjeli tijekom putovanja i koncerata.

Davor Hrvoj, novinar i jazz kritičar Hrvatske radiotelevizije rekao je kako se premalo zna o Dixieland-u samo iz razloga njihove skromnosti „Vi ste akademija dobrih vibracija, jer kroz glazbu koju svirate pune se baterije, osnažuje duh, a ono što je najvažnije zaista uživa u ugodnoj glazbi.“

Povelja Međimurske županije za izniman doprinos kulturi Međimurja

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je članovima Dixieland banda Čakovec vrijednu obljetnicu naglasivši da samo veliko znanje i istinska ljubav prema glazbi mogu nositi ovako kvalitetan sastav godinama. „Vi ste zaista vrsni glazbenici i velika mi je čast biti među vama. Ponekad nismo ni svjesni svojih vrijednosti i onoga što imamo u svojem kraju. Istinski uživate u glazbi koju svirate, a to onda i prenosite na publiku. Hvala vam na tome“, rekao je župan koji je Dixieland bandu dodijelio Povelju Međimurske županije za izniman doprinos kulturi Čakovca i Međimurja tijekom 25 godina djelovanja, te obogaćivanje kulturne riznice raznolikošću glazbenih stilova, kao i za dostojanstveno predstavljanje našega kraja vrhunskim izvedbama na brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu.

Promociji knjige nazočila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je glazbenicima poželjela još puno godina glazbenog uspjeha - „Jedan ste od najautentičnijih bendova na našoj glazbenoj sceni i zaista sam ponosna što sam gradonačelnica grada iz kojeg dolazite.“

Originalnost ovog banda je upravo činjenica što su spojili bezvremenski jazz s bezvremenskom tradicionalnom glazbu svojeg kraja, a sjajni glazbenici okupljeni u Dixieland bandu Čakovec, još jedan put su svojim vrhunskim izvedbama, publiku ostavili bez daha, i zaista glazba ovog banda izmamljuje osmijeh na lice i pokreće tijelo.

Duh Dixieland banda čine: Ladislav Varga, Antun Horvat, Marjan Novak, Mario Magaš, Daniel Čok, Marko Žerjav, Hrvoje Šenjug, Jan Samaržija, Ferdinand Buhanec, Davor Žerjav, Robert Jambrušić, Filip Krznar i Abel Kovačević.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.