Županijskom tamburaškom orkestru „Stjepan Bujan-Stipić“ župan dodijelio Povelju Međimurske županije za doprinos kulturi

Županijskom tamburaškom orkestru „Stjepan Bujan-Stipić“ župan dodijelio Povelju Međimurske županije za doprinos kulturi

Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ u srijedu je u Centru za kulturu Čakovec održao slavljenički koncert povodom 25 godina djelovanja. Brojnu publiku oduševili su maestralnim izvedbama pod ravnanjem Tomislava Cvrtile, jednako kao i njihovi gosti - solisti Tamara Korunek Lesar i Simon Herperger te Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski Čakovec.

Župan Matija Posavec Županijskom tamburaškom orkestru predao je Povelju Međimurske županije za izniman doprinos kulturi Međimurja i predano prenošenje znanja mladima, te za 25 godina marljivog rada na promicanju i njegovanju tamburaške glazbe, kao i osvajanje najviših državnih i međunarodnih nagrada.

„Svim glazbenicima okupljenim u ovom orkestru upućujem čestitke i zahvalnost za ljubav i predanost u izvođenju tamburaške glazbe. Imate jednu od najvažnijih uloga u promicanju i čuvanju naše popevke, kulture i baštine. Baštinite našu povijest, našu kulturu i identitet koji je prepoznat i u svijetu, što pokazuju nagrade koje osvajate“, istaknuo je župan, te dodao kako su oni jedini županijski tamburaški orkestar te iz tog razloga zavrjeđuju posebno poštovanje.

Niz uspjeha Županijskog tamburaškog orkestra „Stjepan Bujan-Stipić“, ostvarenih tijekom dva i pol desetljeća djelovanja, uistinu je velik: na Međunarodnom natjecanju tamburaških orkestara i sastava u Osijeku orkestar je dosad osvojio deset zlatnih, jednu srebrnu, tri brončane plakete te zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića uz najveću pohvalu. Zapažene uspjehe orkestar postiže i na Susretima tamburaških orkestara i sastava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture gdje su osvojili tri treće nagrade u kategoriji koncertnih orkestara, prvu nagradu za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskoga sabora kulture, zlatnu plaketu u kategoriji koncertnih orkestara, prvu nagradu u kategoriji koncertnih orkestara i veliku nagradu za najbolje ocijenjeni orkestar što ih je uvrstilo u program Razglednice kulturno-umjetničkog amaterizma, renomirane manifestacije koja predstavlja kulturno - umjetnički amaterizam u Hrvatskoj.

Na međunarodnom planu Županijski tamburaški orkestar je također nanizao trofeje, među kojima im posebno mnogo znači zlatna plaketa s 10. Međunarodnog festivala mladih u Bratislavi 2019. godine, zlatna diploma velika nagrada osvojena na tom festivalu 2023. godine. 

U povjesnici orkestra ostaje upisano da je inicijativa o osnivanju potekla od nekolicine zaljubljenika  u ovu vrstu glazbe još 1997. godine, a prvi voditelj bio je Dragutin Matišić, prof., dok je prvi nastup Županijski tamburaški orkestar ostvario krajem 1998.

Godine 2005. Nazivu orkestra dodano je ime Stjepana Bujana - Stipića, njegova dugogodišnjeg stručnog voditelja, u znak zahvale za predanost koja je pratila njegov rad s orkestrom. Tijekom godina stručni voditelji Županijskog tamburaškog orkestra bili su profesori Klaudija JurčecMarijan Martinjak i  Boris Novak. Danas orkestrom ravna prof. Tomislav Cvrtila.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.