Hrvatska operna akademija vraća baroknu operu na Varaždinske barokne večeri

Hrvatska operna akademija vraća baroknu operu na Varaždinske barokne večeri

Nakon trijumfalnog ljetnog niza s tri izvedbe u Hrvatskom narodnom kazalištu, bezvremensko remek-djelo “Didona i Eneja” vraća se u Varaždin u sklopu festivala Varaždinske barokne večeri.

Hrvatska operna akademija ovog je ljeta okupila mlade operne talente iz cijelog svijeta sa zajedničkom misijom: reinterpretirati "Didonu i Eneju" Henryja Purcella u suvremenom kontekstu te je predstaviti svim željnim gledateljima na pozornici varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Koncertni ured Varaždin podržao je i ljetni program Akademije, a suradnja se nastavlja u sklopu Baroknih večeri. Operna izvedba oživljava se 28. rujna 2023. te predstavlja jedinstveni povratak barokne opere na Varaždinske barokne večeri jer se na njemu prvi put nakon nekoliko gotovo jednog desetljeća izvodi barokna opera, a sve pod dirigentskim vodstvom Darijana Ivezića.

“Nakon drugog izdanja Hrvatske operne akademije, gdje smo uz nekoliko sjajnih novih lica vidjeli i prijatelje s prošle sezone, veselim se izvedbi opere "Didona i Eneja" i na Varaždinskim baroknim večerima. Imam čast sudjelovati četvrti put i svaki je put velika radost, posebno jer je podjela sastavljena većinom od mladih hrvatskih pjevača, na što možemo - i moramo biti izuzetno ponosni.”, govori Ivezić.

Uz povratak mezzo-sopranistice Youngin Lee koja je obilježila ljetnu premijeru ove izvedbe, operu izvode domaći, renomirani pjevači iz Varaždina i okolice.

  • Didona - Youngin Lee, mezzosopran
  • Eneja - Jurica Jurasić Kapun, bariton
  • Belinda - Hana Ilčić, sopran
  • Druga žena - Gabriela Hrženjak, sopran
  • Čarobnica - Helena Lucić Šego, mezzosopran
  • Prva vještica - Darija Gazdek, sopran
  • Druga vještica / Duh - Lucija Spevec, sopran
  • Mornar - Mislav Lucić, tenor

Operu izvode solisti akademije uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra i Zbora mladih Via, a ulaznice su dostupne na web stranicama Varaždinskih baroknih večeri.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.