Ansambl „Pučpuljike“ Čakovec: djevojački zbor koji odiše entuzijazmom i svježinom glasova ukras je svake priredbe

Ansambl „Pučpuljike“ Čakovec: djevojački zbor koji odiše entuzijazmom i svježinom glasova ukras je svake priredbe

Ansambl „Pučpuljike“ Čakovec koja svakim svojim nastupom redovito oduševljava publiku odlikuje se iznimno profesionalnim pristupom izvođenje i najzahtjevnijih skladbi te je zbog toga rado pozivan na sve najvažnije priredbe i gradu i županiji. Udruga je te osnovana 2019. godine, a bavi se kulturno umjetničkim amaterizmom. Ime je odabrano iz stare međimurske pjesme, a naziv je za pticu prepelicu. Fokus ansambla je na očuvanju kulturno-umjetničke baštine Međimurja i Hrvatske, ali izvode i folklorni program stranih zemalja (Bugarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija). Također izvode i klasične zborske skladbe kao i popularne pjesme u zborskom višeglasju.

Kristina Premuš predsjednica je Udruge te nam kaže da je unatoč svojoj mladosti Ansambl Pučpuljike osvojio mnogobrojne nagrade i medalje (mahom zlatna i srebrna odličja) na državnim smotrama kao i međunarodnim natjecanjima. U 2021. u nizu uspješnih natjecanja i smotri posebno se ponose osvojenom zlatnom plaketom na Međunarodnom natjecanju Zlatna lipa Tuhlja 2021. te plasmanom u Grand prix natjecanja. 

- Iste godine izdale smo i svoj prvi spot za tradicionalnu međimursku pjesmu “Da bi imel perje” koju je za ansambl obradio Ladislav Varga napominje.

Godine 2022. provele su projekt Triptih u suradnji sa Ženskim zborom KUU Sklad iz Bakra i Vokalnim ansamblom Contesse iz Suhopolja. Na koncertima koji su izvedeni u Čakovcu, Virovitici i Bakru akcentirane su poveznice i različitosti tri hrvatske regije, Primorja, Međimurja i Slavonije, s posebnim akcentom na tri narječja koja čine jezični identitet i uklapa se u „Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča-kaj-što“ koje ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički), a koju je Ministarstvo kulture RH stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine. Iste godine postale su i počasne članice Zrinske garde Čakovec koja ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka.

U 2023. godini Pučpuljike mijenjaju ime iz Ženski vokalni sastav Pučpuljike u Ansambl Pučpuljike zbog tendencije porasta novih članica (pjevačica). Uz to osnivaju se ogranci Dječjeg zbora, Instrumentalne sekcije i Scenskih nastupa. Članice su Gradske zajednice kulture, Zajednice HKUU Međimurske županije i Hrvatskog sabora kulture. Uspješno surađuju sa brojnim udrugama i institucijama (Međimurska županija, Grad Čakovec, Turistička zajednica Grada Čakovca, Muzej Međimurja...) na području Međimurske županije kao i sa udrugama iz drugih županija.

Nerijetko na njihovim koncertima sviraju i akademski glazbenici pa su na ovogodišnjem Godišnjem koncertu ugostili Narodni orkestar FA Mladost iz Samobora. U svojem kratkom postojanju (za vrijeme Covida probe i nastupi su bili zabranjeni pa su na natjecanjima sudjelovale virtualno) nastupale su diljem Međimurja, te u brojnim hrvatskim gradovima: Zagreb, Karlovac, Križevci, Bakar, Virovitica, Tuhelj, Koprivnica, Sisak…

Na obilježavanju dvadesete obljetnice osnutka Zrinske garde Čakovec nastupale su sa klapom Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, a posebno su ponosne što su nastupale  kao gošće iznenađenja na koncertu Amire Medunjanin u Čakovcu.Do sad su ostvarile 90 nastupa. Skupina trenutno broji dvadeset i šest žena i djevojaka, a vodi ih Andrea Ščapec. Više o njihovom radu možete vidjeti na You Tube kanalu Ansambla Pučpuljike, web stranici kao i na Facebook i Instagram profilu.

www.facebook.com/pucpuljike

https://www.instagram.com/ansambl_pucpuljike/

https://pucpuljike.hr/

youtube.com/@pucpuljike

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.