Žive slike 2019.- Muzej grada Zagreba, 2. i 3. ožujka 2019., od 11 do 14 sati

Žive slike 2019.- Muzej grada Zagreba, 2. i 3. ožujka 2019., od 11 do 14 sati

Muzej grada Zagreba već jubilarnu, dvadesetu godinu zaredom tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje nekomercijalni, edukativni program Žive slike. Programu je 2017. godine dodijeljena nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program.

Žive slike organizirane su po uzoru na slično događanje priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu. Djelatnici Muzeja grada Zagreba, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijest grada i vremenu u kojem su živjeli.

Uz već poznate likove kao što su kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy , subreta u kabaretu Micika Žličar i brojni drugi ove godine u Muzeju možete susresti i niz novih: gradskog krvnika Valentina, arhitekta Hermanna Bollea, remetskog pavlina i zagrebačkog biskupa Emerika Esterházyja, učitelja plesa Pietra Coronellija, damu s Orient Expressa, vlasnicu bludilišta Rožu Aranjoš, britansku novinarku Clare Hollingworth, arhitekta Vladmira Turinu, direktora Zagreb-tekstila Branka Erića te indonezijskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, Sukarna.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i novootvorenu izložbu Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih. Sa svijetom mode i životom u Zagrebu 1960-ih posjetitelje će upoznati manekenka i novinarka Mila Mirković, direktor Tekstilprometa Zagreb Branko Erić, te indonezijski predsjednik Sukarno u svom posjetu Zagrebačkom velesajmu.

Ovogodišnja tema Živih slika je ugodno vladanje ili bonton. Kralj Bela IV. i njegovi vitezovi posjetiteljima će predočiti ponašanje na srednjovjekovnom dvoru, a zagrebački obrtnici upoznat će ih s pravilima ponašanja unutar cehova. Biskupi Benedikt Vinković i Emerik Esterházy pričat će o utjecaju Crkve na uljudno ponašanje, a carica Marija Terezija i Josip II. o složenim pravilima etikete na dvoru.

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak 5. ožujka u organizaciji Pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a nekolicina kostimiranih djelatnika Muzeja i naših suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti Klaićeva te djecu oboljelu od cerebralne paralize u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.

Tijekom Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku. Profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj malenim će posjetiteljima oslikavati lica. Kao i svake godine, Žive slike besplatno su događanje, dani otvorenih vrata za sve posjetitelje Muzeja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.