U MUO otvorena izložba blagdanskih čestitki

U MUO otvorena izložba blagdanskih čestitki

U adventskom ozračju Muzeja za umjetnost i obrt sinoć je svečano otvorena izložba blagdanskih čestitki iz fundusa MUO, koja nosi naziv „Sljedeća će biti bolja…“, i može se pogledati do veljače 2019. Izložba je posvećena čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, a svojim nazivom nosi poruku bolje budućnosti. Upravo su takve poruke utkane u stare čestitke koje se mogu vidjeti na izložbi, njih ukupno 400, od kojih najstarija datira iz 1898. godine.

Izložba u svom presjeku, od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki, prikazuje kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi.

Uz originalne čestitke, od kojih se brojne prikazane u velikih formatima, posjetitelji će moći uživati i u brojnim drugim rekvizitima koji stvaraju blagdanski ugođaj. Jedan od najzanimljivijih je rekonstrukcija fotografskog ateljea iz prijelaza 19. u 20. stoljeće u kojem će se posjetitelji moći sami fotografirati.

Uz portretne fotografske čestitke, izložene su i čestitke velikih imena domaćeg dizajna i umjetnosti poput Rudolfa Mosingera, Ateliera Tri, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog, Marije Kalentić, Ice Voljevice i drugih.

Kustosice izložbe su Dunja Nekić, voditeljica zbirke starije fotografije i Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO. Vizualni identitet i postav izložbe potpisuju Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, a izradu anmacija Vedran Benović, fotograf MUO i Petra Milovac, kustosica u zbirci slikarstva MUO.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.