Davis Cup trofej nakon trinaest godina ponovno dolazi u Muzej za umjetnost i obrt

Davis Cup trofej nakon trinaest godina ponovno dolazi u Muzej za umjetnost i obrt

Veliki pokal Davis Cupa za 2018. godinu, po drugi puta u povijesti osvojili su hrvatski tenisači i ponovno će stići tijekom prosinca pod okrilje Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je bio izložen i prvi puta prije trinaest godina, točnije 2005. godine. Sjajni hrvatski tenisači – Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić, Mate Pavić, Franko Škugor, Viktor Galović i Nikola Mektić na čelu sa izbornikom Željkom Krajanom, ovom veličanstvenom pobjedom, svrstali su Hrvatsku i Hrvatski teniski savez, među deset reprezentacija koje su više od jednom osvojile najstarije ( staro 118 .godina), momčadsko tenisko natjecanje, izboreno u finalu s reprezentacijom Francuske u Lilleu, posljednje u ovom formatu natjecanja Davis Cup-a.

Davis Cup trofej ili popularna salatara, bit će izložen u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt, koji je sagrađen po nacrtima uglednog arhitekta Hermana Bollea prije 138. godina te će ga moći razgledati brojni posjetitelji izložbi u vrijeme Adventa u MUO, kao i sportski zaljubljenici, sve do studenog 2019. godine.

Pokal Davis Cupa se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je pokal iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 400.000 dolara. Vrijednost pokala Davis Cupa danas daleko nadmašuje njegovu početnu cijenu izrade.

Podsjećamo da je 2005. godine u Bratislavi, Davis Cup osvojila teniska ekipa - Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović na čelu sa izbornikom Nikolom Pilićem i odmah je nakon dopreme u Hrvatsku, bio izložen u Muzeju za umjetnost i obrt i više desetaka tisuća posjetitelja MUO, razgledali su jedan od najvrjednijih sportskih trofeja hrvatskog sporta.

Izlaganjem trofeja u Muzeju za umjetnost i obrt nastavlja se suradnja Hrvatskog teniskog saveza i Muzeja za umjetnost i obrt

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.