Zagreb: Galerija Josip Račić - otvorenje izložbe „Antiarkadija“ Staša Kleindiensta

Zagreb: Galerija Josip Račić - otvorenje izložbe „Antiarkadija“ Staša Kleindiensta

Nacionalni muzej moderne umjetnosti u suradnji s Galerijom „Božidar Jakac“ iz Kostanjevice na Krki, od 9. travnja do 5. svibnja, u Galeriji Josip Račić predstavlja izložbu Antiarkadija Staša Kleindiensta, umjetnika koji je prema riječima Gorana Milovanovića, direktora Galerije „Božidar Jakac i kustosa izložbe, svakako u ovom trenutku jedan od najistaknutijih i najintrigantnijih slikara srednje generacije u Sloveniji. Za prvo samostalno izlaganje Staša Kleindiensta pred zagrebačkom publikom odabrano je 10 radova, a riječ je o uljima na platnu nastalim u razdoblju od 2020. do 2024., koja su za ovu prigodu posuđena iz javnih i privatnih zbirki iz Slovenije.

(…) Što nas zapravo toliko intrigira na slikama Staša Kleindiensta? Na nekoj centralnoj točki galerije, gdje izložena djela možemo u cjelini obuhvatiti jednim pogledom, susrećemo se s nekim poznatim područjima koja čuvamo u svojim sjećanjima. Krajolici, koji polako tonu prema horizontu, prisni su nam i poznati, pa svojom pojavnošću stvaraju u nama osjećaj ugodnosti i nečeg domaćeg. Možda je to taj trenutak, taj „naš izraz“ koji je u krajoliku Hrvatskog zagorja i Dalmacije tražio i Ljubo Babić. Ali to, naravno, nije koncept Kleindienstova slikarstva koji uvijek u izložbenim postavima velikim formatima slika dodaje i male formate gdje su vizualizacije priča još zgusnutije pa nas kao takve privlače nekim magnetizmom. (…) iz teksta Gorana Milovanovića u dvojezičnom pratećem katalogu izložbe

Izložba Antiarkadija Staša Kleindiensta nastavak je uspješne međunarodne muzejske suradnje Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Galerije „Božidar Jakac“ koja je započela 2021. izložbom  Spone – Zagrebačka likovna akademija i slovenski umjetnici između dvaju ratova .

Životopis umjetnika

Staš Kleindienst diplomirao je 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, gdje je i magistrirao 2009. godine. Njegovi su radovi uključeni u nekoliko privatnih i javnih zbirki. Godine 2014. dobio je nagradu grupe OHO. Sveučilište u Ljubljani 2019. godine dodijelilo mu je Priznanje značajnih umjetničkih djela. Dobitnik je nagrade Riharda Jakopiča za 2023 godinu. Živi i radi u Vipavi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.